Силвена Роу е новото лице в петия сезон на MasterChef и първата жена в екипа на съдиите на предаването. Тя е харизматична, заразява всеки със страстта си към храната и когато е в кухнята, умора няма. Но е и напълно наясно, че тези три качества невинаги могат да бъдат използвани като комплимент.

Силвена е олицетворение на сбъдната мечта за всеки готвач. На 19 години заменя родния Пловдив за Лондон, където няколко години по-късно отваря собствен ресторант - Quince. Зад гърба си, освен хилядите приготвени ястия, има кулинарни книги и участия в кулинарни предавания. В момента живее и работи в Дубай, където управлява ресторанта Omnia by Silvena.

Едно от предимствата на XXI век тя вижда във възможността и познанията, които имаме, за да се храним разнообразно. Но не само: "Храним се по много умен и чист начин, чрез който можем да увеличим продължителността на живота, енергията, виталността и изобщо качество си на живот."

За Силвена храната е това, което е сексът за мъжете. Не крие, че тя я вълнува най-много и й доставя най-голямо удоволствие. И ако силният пол мисли за секс на всеки 60 секунди, при нея е същото - само че с храната.

Отговорността към приготвянето и консумирането й тя издига на толкова високо ниво, защото това е отговорност, към която тя се отнася напълно сериозно. Затова и в нейното лично меню почти отсъстват глутенът, рафинираната захар, животинските продукти, както и бялото брашно.

След подобно изброяване, на всички ни става ясно, че Силвена се стреми да се храни чисто и здравословно. Това е и една от причините да приеме предложението да бъде част журито на MasterChef 2019.

"Моята мисия е да покажа на публиката, че живеем във време, в което не е нужно да ядем толкова много месо и да използваме захар, за да приготвим десерти, защото тези продукти са не са особено полезни."

И понеже цялата магия на готвенето се случва в кухнята, Силвена смята, че най-важното нещо, което трябва да се спазва в този процес, е дисциплината. "Ако няма дисциплина, усещане за време - кое ястие кога е готово, кога да излезе, нищо няма да се получи. По цялата верига в кухнята трябва да има чудесна връзка. Хората трябва да се разбират, без дори да си говорят."

Знае много добре, че това се постига трудно. Но е противник на викането и "хвърлянето на чинии". Според нея, това е лоша култура, която зарежда ястието с негативна енергия, а тя иска точно обратното.

Снимка 408042

Източник: bTV

Какви качества трябва да притежава един участник, за да спечели този сезон на MasterChef?
Интересното е, че в началото на МasterChef отговорът ми би бил страст, познания и т.н. В хода на снимките обаче установявам, че освен страстта, която е в основата, много важно е постоянството. Трябва да поддържаш високо ниво във всяко готвене. Зарядът, постоянното любопитство, което включва четене и интерес към новостите и тенденциите - това са качествата, които търся.

Защото участниците трябва да вдъхновят зрителите. Това, което те приготвят, трябва да грабва всички сетива, защото хората не могат да опитат ястието. Ние можем да опишем вкуса, но те трябва да въздействат през екрана с въображение и естетика.

Какво мислите за останалите членове на журито?
Изненадващо, или всъщност - не, много добре се сработихме с Андре Токев и Петър Михалчев. И двамата много ми харесват - като мъже, като колеги и като готвачи. Разбира се, гордея се с факта, че съм първата жена в журито на MasterChef.

Но нямам предвид като готвач. Като готвач, се чувствам на равно с останалите. Когато си шеф, си шеф - независимо от пола.

Какво приготвяте за най-близките си?
Невероятни и трудни за описване десерти. Правя безглутеново и беззахарно тирамису. Приготвям го и във веган вариант, но не е толкова луксозно. Затова си позволявам да използвам млечен продукт и специален темпериран шоколад - става невероятно. Голяма сила и специалност ми е шам фъстъкът в десертите. Доста често правя и суши, японска храна, много салати с най-различни сосове и дресинги. Старая се да готвя чисто и леко.

Коя е последната рецепта, която създадохте сама?
Има един много популярен десерт в Англия. Казва се Nemesis. Това е шоколадова торта, в която има 600 грама масло, 10 яйца и половин килограм сметана. За мен това е равносилно на сърдечен удар. Все едно нарочно да вдигнеш холестерола на някого.

Ето защо реших да направя същата торта, но без животинските продукти и захарта. Казва се Triple Chocolate Mousse Cake - торта с троен шоколадов мус. Много е успешна.

MasterChef започва на 25 февруари от 21 ч. по bTV