Общественият статус на шкембе чорбата в България е доста интересен. Някои я определят като непреходна национална класика, а други като ястие на простолюдието за борене на махмурлук. Независимо от тенденциите в храненето обаче, тази млечна, пикантна и мазничка супа от телешко (а понякога агнешко шкембе) запазва всенародната любов.

Именно нестихващата (още от първата лъжица) любов към шкембе чорбата става и причината група ентусиасти да се впуснат да обикалят София и България, за да намерят най-знаковата шкембе чорба.

Шкембо ценителите създават Шкемб'O Guide или т.нар. пътеводител на българския шкембеджия. В него те описват и оценяват заведенията, в които се предлага шкембе чорба. Защото българинът определено обича шкембето.

Хората от Шкемб'O Guide са малък екип от "луди, млади шкемб О'любци", които избягват светлините на прожекторите. За сметка на това пък с желание разказват за легендарната, традиционна и лековита шкембе чорба.

Шкемб О'Идеята, както сами я наричат, се заражда спонтанно - лятото, на морето преди няколко години. И тъй като шкембето е с традиции в България, решават да представят местата, където се приготвя по начин, който им харесва.

Снимка 400421

Източник: Шкемб О'Guide

"Първоначално започнахме с шкембето в масло, защото и до ден днешен то е от любимите ни бирени мезета, но нашите последователи постоянно ни питаха и пишеха за шкембе чорбата".

За да са в полза на хората, които ги следват, решават да насочат вниманието си към класиката. И така вече пет години обикалят и дават своите оценки за всяко шкембе, което опитват, следвайки няколко основни цели.

На първо място от Шкемб'O Guide искат да покажат на почитателите на тази "вълшебна отвара", къде се предлага качествена чорба, заради която си струва да се връщат и то не един път.

Другата им е цел е да накарат заведенията, които предлагат шкембе чорба, да я включат в целогодишното си меню. Поради тази причина създават и хаштага #шкембечорба365.

"Няма как да пропуснем и целта ни да отучим готвачите да слагат "забранената подправка" в чорбите си". А под забранена подправка шкемб О'любците имат предвид събирателно наименование за натриево-глутаматените универсални подправки от типа на Picantina, Vegeta, Maggi и други.

Не само забранената подправка може да се окаже причината за ужасна шкембе чорба, която дълго време няма да забравим. Споменът за най-лошата шкембе чорба, която Шкемб'O Guide са опитвали, е в заведение в черноморския Лозенец, в което "ни предложиха бледо кремава супа с три, четири парченца "медуза".

Снимка 400422

Източник: Шкемб О'Guide

Но докато горчивият спомен с кофти супа се определя лесно и трае дълго, много по-трудно е да се даде отлична оценка на перфектното шкембе. Всяко оценяване се формира по няколко критерия - подправки, бульон, месо и обща характеристика на заведението, която включва обслужване, хигиена, атмосфера.

Именно на тяхна база са създадени и оценките от едно до 10 в различен цвят, съответно именувани като "Шкембето не става изобщо" (от едно до четири и половина) "Компромисно шкембе" (от пет до пет и половина), "Шкембе тип "Ста'а" (от шест до шест и половина), "Добро шкембе"(от седем до седем и половина), "Много добро шкембе"(от осем до осем и половина), "Знаково шкембе"(от девет до 10).

Снимка 400419

Източник: Шкемб О'Guide

Как протича една ваша дегустация?

След като сме избрали заведение, което сме забелязали или са ни предложили наши последователи, отиваме, сядаме и, естествено, поръчваме шкембе чорби.

На първо място преценяваме дали чесънът с оцет и пиперът са добре поддържани, пресни и в достатъчно количество. Подправяме чорбите и се заемаме с бульона. Предпочитаме го с по-голяма плътност и с изразен аромат на мляко и масло.

Почитатели сме на щедрата запръжка, изцяло покриваща чорбата с наситено пиперен цвят. В никакъв случай "забранената подправка" не бива да е част от супата, която дегустираме. Хубаво е мръвките да бъдат достатъчно за порцията, така че до последната лъжица бульон да има и от тях.

Размерът им също има значение. Обичаме ги с умерена големина - нито много ситни, нито на басамаци. Разбира се, през цялото време снимаме елементите, които после да покажем на последователите си.

Опишете перфектната шкембе чорба?

400 мл горещ бульон с преобладаващо количество млекце, изобилие от крехки парчета шкембе, богата запръжка с тонове масло и качествен ароматен червен пипер, безупречни подправки от чесън с оцет и доволно лют пипер. Шкембе чорбата е простичка супа, но задължително трябва да бъде приготвена с внимание към всяка съставка.

Препоръчайте три места в София, където да хапнем хубаво шкембе.

Местата са повече от три, защото всички получили грамоти се стараят да поддържат и да вдигат качеството, затова ще изброим заведенията, които са със статут "Знакова шкембе чорба".

Такива са Ракия ракета Бар, Камен Дел, Magdanoz, Grindhouse, La Cattedrale, Catch' A Mak, Подъ липите, Chef's, Мерак, Пърленките, Банкович, Златния ГрошЪ.

Всички те предлагат чорба, за която да искаш да се върнеш, а това е повече от достатъчно.