Надали някой очакваше, че 2020 г. ще бъде белязана от безпрецедентна пандемия, но ние продължаваме да опитваме да открием и положителни неща в сполетялата ни социална изолация. Защото винаги има нещо положително, стига да се опитаме да му дадем шанс.

Нека го кажем направо - повечето време у дома означава и повече време за четене. Именно сега е прекрасен момент да "наваксате" с всички онези литературни класики, които отдавна присъстват в личния ви списък, но все не ви достига времето да захванете.

Е, това време дойде! Защото надали имате нещо по-интересно за вършене. От Ozone.bg са подготвили класация с шестте класически романа, които си заслужават. Вижте ги тук:

"Шогун" на Джеймс Клавел

Малко са книгите в световен мащаб, които могат да ви запознаят с японската култура, бит и душевност по начина, по който го прави "Шогун" на Джеймс Клавел.

Снимка 481300

Източник: Ozone.bg

Епичният роман разказва за лоцмана Джон Блекторн, който след корабокрушение се озовава в Япония в началото на XVII век. Без да го иска реално, Блекторн е въвлечен в яростна политическа битка, която ще определи бъдещето на цялата страна. Двама влиятелни владетели ще се изправят един срещу друг, а залогът е титлата "шогун", даваща пълен контрол и власт над Япония.

"1984" на Джордж Оруел

"1984" е роман, който, противно на всякакви природни закони, става по-актуален с всяка следваща година.

Снимка 481295

Източник: Ozone.bg

Няма друга книга в историята, която по толкова перфектен, но и зловещ начин, да описва живота в една тоталитарна държава, където всяка стъпка или дума на населението се контролира от властта. Няма друг художествен роман, който по толкова брилянтен начин да показва какво всъщност е тоталитарният режим в най-завършения му и античовешки вид.

"На изток от рая" от Джон Стайнбек

Джон Стайнбек е едно от най-добрите пера на американската литература, а "На изток от рая" е един от категоричните върхове в биографията му. Това е епичен роман, който в рамките на почти 60 години описва съдбата на три различни поколения.

Снимка 481298

Източник: Ozone.bg

Както биха казали мнозина, "На изток от рая" е книга, която отново ще ви въвлече в безспирната битка на доброто и злото. Това е един от "най-човешките" романи, които някога ще прочетете през живота си.

"Мадам Бовари" на Гюстав Флобер

Някъде бяхме срещнали израза, че "Мадам Бовари е книгата, която е научила много автори как се пишат романи". Наистина ни харесват тези думи. Това е несъмнено най-известният труд на френския автор Гюстав Флобер и връх в неговата кариера.

Снимка 481297

Източник: Ozone.bg

Историята разказва за красивата Ема Бовари, която обаче е отегчена от живота си със своя съпруг доктор. Тя копнее за истинска страст и усещания, които иначе не получава в семейното си битие. Когато романът за първи път е публикуван през 50-те години на XIX век, той предизвиква възгласи на възмущение от страна на тогавашните пуритани.

"Великият Гетбси" на Ф. Скот Фицджералд

И до днес най-популярният роман на Ф. Скот Фицджералд е считан за несравним разказ за живота в САЩ през 20-те години на миналия век. Време, за което "Ню Йорк Таймс" казва, че "джинът е бил национална напитка, а сексът - национална обсесия".

Снимка 481301

Източник: Ozone.bg

Романът проследява бурния живот на богаташа Джей Гетсби и възникналата му любов към красавицата Дейзи Бюкянън. Гетсби има навика да организира грандиозни партита и да кара града да живее в неговия ритъм, но странното е, че лицето му е непознато за гостите. Действията му са необичайни, а самият той крие тъмна тайна за собственото му минало.

"Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд

В тази възхитителна история несравнимият Оскар Уайлд ни разказва за Дориан Грей и неговия вълшебен портрет. Защо вълшебен? Защото докато Дориан става все по-млад и по-красив, портретът става все по-стар и грозен, отразявайки неговата истинска същност.

Снимка 481299

Източник: Ozone.bg

"Портретът на Дориан Грей" е силен психологически труд за терзанията на душата, а също така и единственият роман, който Оскар Уайлд пише по време на своя живот.

Бонус предложение: "Ана Каренина" от Лев Толстой

Когато говорим за класическа литература, няма как да не включим и поне един руски роман. "Ана Каренина" е един от върховните трудове в кариерата на Лев Толстой, екранизиран множество пъти след публикуването си.

Снимка 481296

Източник: Ozone.bg

В центъра на историята е трагичната любовна история между омъжената аристократка Ана Каренина и младия офицер Вронски. Самият Толстой го нарича "неговия първи истински роман", а Достоевски го определя като "произведение на изкуството".