Кристиано Роналдо определено шокира футболния свят, когато преди няколко месеца реши да продължи кариерата си не в някой европейски гранд, а в Ал-Насър.

Кристиано Роналдо - на крачка от депортирането от Саудитска Арабия

Роналдо - на крачка от депортирането от Саудитска Арабия

Постъпката, с която си навлече гнева на много хора

От няколко месеца усилено се говори и за бъдещето на Лео Меси, като е вече е ясно, че той няма да продължи да играе за ПСЖ. Към момента не се знае какво ще е неговото решение, но варианти и оферти не липсват. Едната, разбира се, е завръщане в Барселона, но другата е далеч по-примамлива от финансова гледна точка.

Според реномирания спортен журналист Фабрицио Романо, друг голям отбор от Саудитска Арабия - Ал-Хилал, е предложил на Меси договор за две години, като стойността му е почти 1 милиард евро. Или това, което се знае, е, че е повече от 400 милиона евро на година.

И докато аржентинецът умува за бъдещето си, друга голяма звезда вече взе решение за своето. Превърналият се в легендарен нападател за Реал Мадрид - Карим Бензема, също ще играе от следващия сезон в Саудитска Арабия. Той е преминал в Ал-Итихад за период от три години, като ще получава по 200 милиона евро на сезон.

Същите Ал-Итихад проявяват интерес и към футболиста на Челси Н'Голо Канте, като според Романо му е предложена заплата от 100 милиона евро на година. На футболните фенове сигурно им се струва, че губят връзка с реалността и всичко това не се случва наистина, а във FIFA-та, но си е самата истина.

Тези огромни заплати впечатлиха една от звездите на NBA - Янис Адетокумбо, който реши да се пошегува. Баскетболистът написа, че след новите за Роналдо, Бензема и слуховете за Меси е готов да играе като вратар във футболното първенство на Саудитска Арабия.

И дори не смеем да кажем, че това няма как да се случи. Но е факт, че само с тези футболни трансфери не се изчерпват парите, които Саудитска Арабия налива в спорта. За последните няколко години различни инвестиционни фондове, свързани с шейховете на страната, се намесиха доста сериозно във футбола. Английският Нюкасъл е собственост на такъв.

Саудитите финансират голф лигата LIV Golf, който има за цел да се яви не само като алтернатива, но и като конкурент на PGA Tour. И това не е всичко. Финалните мачове за Суперкупите на Испания и Италия се играят също в Саудитска Арабия.

Като според Play the Game договорът с испанската футболна федерация е подновен и те ще взимат по 34 милиона долара на година, за да се играе финалът за Суперкупата в Саудитска Арабия. Сега се очаква, че страната ще кандидатства за домакин на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Тайгър Уудс, LIV Golf и колко милиона е отказал, за да се състезава в голф тур

Милионите, които Тайгър Уудс отказа

И голфът вече не е това, което беше

А парите на саудитите стигат и до F1, като не само второто състезание за годината се проведе именно в страната, но те имат и стратегическо партньорство с един от отборите - Aston Martin Racing.