Световната месна и млечна промишленост са под по-голям натиск и контрол през последните няколко години. Все повече и повече хора се обръщат към вегетариански и вегански начин на живот, след като стават свидетели на какви условия са подложени да живеят животните.

Амазония, кравите и какво се случва с обезлесените райони в Амазонската джунгла

Истинската причина за пожарите в Амазония

Всички ние имаме вина

Затова и много от животновъдите по света са принудени да повишават стандартите си. Ако ще използваме животно за неговите странични продукти или ще прекратим живота на животното, за да консумираме месото му, тогава най-малкото, което можем да направим, е да се уверим, че то ще има добро качество на живот.

Понякога това се оказва много трудна задача, колкото и да се стараят фермерите. Да вземем за пример кравите. Всички смятаме, че идеалният дом на кравата е някъде на слънчево, където има безкрайно поле с буйна зелена трева, както е в Швейцария.

Снимка 456658

Източник: iStock

В много части на Русия обаче този живописен сценарий е просто невъзможен. Ето защо се налага руските фермери да мислят извън рамките.

Според Observer много руски животновъди използват виртуална реалност върху кравите си. Тъй като те не могат да създадат физически рай за кравите си, се опитват да ги накарат да повярват, че все пак живеят в такъв чрез виртуална реалност. Целта е да се намали безпокойството у кравите, което от своя страна би трябвало да доведе до получаване на по-голямо количество мляко на ден. Проведени са изследвания, които потвърждават, че по-спокойните крави дават повече мляко.

Този експеримент не е толкова прост и не означава, че просто слагаме VR очила на кравата и се надяваме на най-доброто. Използваният хардуер е създаден по специален модел, за да може да пасне на главата на крава. Създателите му взимат предвид и разликите в зрението между кравите и хората. Кравите обикновено имат слабо възприятие на дълбочината и могат да виждат нюанси на червеното по-добре, отколкото на синьото и зеленото. 

Колкото по-щастливи са кравите с виртуалната реалност, само те си знаят, но не можем да отречем старанието от страна на фермерите.

Мравките, мозъкът им и какво е съотношението спрямо тялото им

Какво не знаехме за мозъка на мравките

Един изумителен животински вид