Съвсем скоро напомнихме колко полезно е зелето. Затова се замислихме за някоя по-необичайна рецепта и се сетихме за една вкусна и полезна супа с негово участие.

Зелето, фибрите, антиоксидантите и още причини да наблегнем на консумацията му

5 причини да не пренебрегваме зелето

А и сега е сезонът му

Сред най-популярните рецепти на Gimme Some Oven е тази за есенната супа, в която главният герой е дивият ориз, а второстепенните съставки са само и единствено сезонни зеленчуци, между които и нашият приятел зелето. Но листата от къдраво зале, по-известно с името кейл.

В случай, че не намерим точно такова, винаги можем да го заменим с традиционния роден вариант. Но тогава ще се наложи да го включим по-рано в термичната обработка, докато се вари оризът, за да получим на финала хомогенна смес.

Иначе тази есенна супа е топла, гъста и ароматна, а най-хубавото е, че имаме право на избор с една от съставките - сметана или кокосово мляко. Това пък автоматично я прави още по-здравословна и подходяща за всички вегани.

Снимка 550444

Източник: iStock

Какво ни трябва

  • 6 ч. ч. зеленчуков бульон (или пилешки)
  • 1 ч. ч. див ориз
  • 220 г печурки, нарязани
  • 4 скилидки чесън, смлени
  • 2 средни моркова, нарязани на кубчета
  • 2 стръка целина, нарязани на кубчета
  • 450 г сладки картофи, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 глава бял лук, обелен и нарязан на кубчета
  • 1 дафинов лист
  • 400 г неподсладено кокосово мляко (или заквасена сметана на вкус)
  • 2 големи шепи листа от къдраво зеле, грубо нарязани, с отстранени сърцевини
  • Червен пипер на вкус
  • Фина морска сол и черен пипер на вкус

Какво ги правим

На средно силен огън и в масло или зехтин задушваме малко лука, докато стане прозрачен. После добавяме чесъна, докато усетим специфичния му аромат.

След това включваме зеленчуковия бульон, дивия ориз, гъбите, морковите, целината, картофите и дафиновия лист.

Щом заврат, намаляваме котлона и ги оставяме да къкрят за 30-40 минути, докато оризът омекне.

Белият ориз, кафявият ориз, дивият ориз, разликите между тях и кой е най-полезен

Защо белият ориз не е за предпочитане

И неговите по-здравословни алтернативи

Щом оризът стане готов, добавяме кокосовото мляко (или сметаната на вкус) заедно с листата от къдраво зеле. Разбъркваме хубаво и овкусяваме с черен пипер, сол и червен пипер, отново по наш вкус. Сервираме готовата супа топла.