Искаме или не, зимата вече е тук и трябва да извадим пуловерите, жилетките, пухкавите шалове и шапки. Колкото и да ни топлят обаче те изискват специални грижи, за да удължим живота им (особено, ако сме инвестирали в по-скъпи такива от кашмир например.)

Популярната шведска блогърка Каролине Блумст дава своите съвети как да се грижим за плетените дрехи.

Проветрение

Каролине напомня, че не е нужно често да ги перем. Достатъчно е да ги свалим веднага, след като се приберем у дома, и да ги проветрим след носене.

Нежно пране

Обикновено деликатни материи като кашмир, мохер и вълна изискват ръчно пране. За него можем да ползваме или специален препарат за плетени дрехи, или бебешки шампоан. След това изстискваме внимателно водата и оставяме дрехата да се суши хоризонтално върху хавлиена кърпа.

Почистване на замъхяването

Колкото и да сме внимателни, с плетените дрехи няма как да не се образуват досадните "топченца" на местата с по-често триене като под мишниците, около ръкавите. Можем да ползваме специалните машинки за пилинг на дрехи или обикновено самобръсначка. Във втория случай трябва да сме много внимателни.

Съхранение

Когато става за плетени дрехи, забравяме за закачалките, съветва ни Каролине. Най-добре да ги съхраняваме прилежно сгънати на рафтовете за дрехи.