Тук персонажите са крайни, намират се на житейски кръстопът и са поставени в ситуация, в която всеки гледа да спаси себе си. Потопени сме в жанра на трагикомедията. Откриваме, че става дума за вярата и надеждата, за емпатията и борбата човек да оцелее в условията на екзистенциална криза.

“Съседите отгоре“, Сеск Гай, Емил Марков, Силвия Петкова, Иван Бърнев, Лилия Маравиля и новата премиера в Theatro отсам канала

Страстите на раздора в “Съседите отгоре”

Или каква е цената на едно неприлично предложение

Това са щрихите, с които можем да очертаем рамката на "Приказка за мъртвата царкиня" - новото премиерно представление, дело на независимото сдружение SPAM Studios. За първи път ще можем да го гледаме на 3 декември в I Am Studio.

Автор на текста е Николай Коляда, име, което си струва да запомним. Той е съвременен руски драматург, написал повече от 120 пиеси, основател е на "Коляда театър" в Екатеринбург, а New York Times пишат за него, че с дейността си е превърнал Екатеринбург в "център на модерната драма".

Друго любопитно за Николай Коляда е, че е един от първите руски драматурзи, които си позволяват да говорят за хомосексуалността в свои пиеси. Не за това обаче става въпрос в "Приказка за мъртвата царкиня".

Историята в представлението ни запознава с Рима, която работи и живее в изоставена ветеринарна клиника. Освен че лекува, на нея често обаче ѝ се налага и да убива болните животни. В последствие Рима се влюбва в Максим, който отива при нея заедно с Виталий с цел да намерят куче. Оказва се обаче, че повече ги интересува Нина, приятелка на Рима от друг град.

В главните роли на четиримата младежи ще видим актьорите Владимир Солаков, Камелия Хатиб, Александра Димитровa и Петър Петров-Перо. Режисурата на постановката е дело на Ана Батева, а музиката - на Стефан Здравески.

"Тази черна приказка показва нагледно човешкото падение в ситуация на екзистенциална криза. Ситуация, в която мисълта за евентуалния край, събужда механизмите за самосъхранение и човек безмилостно започва да се бори за човешкия си облик", споделя режисьорката Ана Батева за постановката.

“Великденско вино”, Константин Илиев, Явор Гърдев, Владимир Пенев и новата премиера в Народен театър “Иван Вазов”

Как Народният театър ще възкреси образа на Васил Левски

Нов прочит на стара класика

Премиерата на "Приказка за мъртвата царкиня" е на 3.12. (събота) от 19:30 ч. в I Am Studio.

Следващата дата на представлението е 4.12. (неделя), а цялата информация за него е тук.