Малцина от нас знаят, че потта всъщност е безцветна стерилна течност без мирис. Неприятната миризма се получава, когато тя влезе в контакт с бактериите по кожата, както и с остатъците от дезодоранта ни.

Снимка 431967

Източник: iStock

Точно по този начин се появяват неприятните петна по дрехите, които - ако са бели, са особено отблъскващи.

За да избегнем появата им, трябва да спазваме няколко прости правила. Първото е да изперем дрехите възможно най-скоро - така ще предотвратим развиването на бактерии в тъканта и засилването на миризмата.

Ако това не е възможно, от Guardian ни съветват първо да проветрим дрехите, като ги оставим да изсъхнат върху коша за пране. Спортните облекла, които са от полиестер, могат да издържат и няколко носения, преди да ги изперем, за да не се разтягат излишно.

Снимка 362438

Източник: iStock

Затова пък моделите от деликатни материи като коприна, са особено капризни. Дори след изпиране, петното може да се появи след месеци носене. Ново изпиране или ползване на химическо чистене решава този проблем.

Друг съвет за справяне с упоритите петна от пот или неприятна миризма е първо да обработим изцапаните места със съответния препарат и чак след това да пуснем дрехата в пералнята.