Драматичните сериали се опитват с най-различни похвати да задържат вниманието на зрителите, като понякога се получава, но понякога - не.

За "Пороците на Токио" (Tokyo Vice) определено можем да кажем, че няма пропуск и това е един от качествените сериали, които са пускани през последните години. Макар и около него да не се вдига толкова много шум.

Първият сезон бе пуснат в HBO Max през 2022 г. и бе така замислен, че със сигурност да има втори, който да доразкаже историята. История, която е вдъхновена от реалния живот на Джейк Аделстийн, който в сериала е изигран от Ансел Елгорт.

Аделстийн е американец, който живее и работи в Токио като журналист за местен вестник. В първите години на 21 век той открива, че четири важни фигури от подземния свят на Япония - Якудза, са пътували до Америка за животоспасяващи трансплантации.

Като най-популярен от тях е Тадамаса Гото, който става информатор на ФБР, за да успее да влезе в САЩ. Аделстийн прави разкритията, докато работи в най-големия вестник в страната (що се касае до тираж) по онова време Yomiuri Shimbun.

Снимка 655272

Източник: WBD

През 2005 г. той напуска вестника и започва да работи на свободна практика, а през 2009 г. издава мемоарите си Tokyo Vice: An American Reporter on the Police Beat in Japan, които на български излизат като "Пороците на Токио" (изд. Ерове, 22 лв.). Именно тази книга вдъхновява сериала "Пороците на Токио" на HBO, който е продуциран от Майкъл Ман.

В книгата Джейк Аделстийн описва какви ли не истории, свързани с подземния свят на Токио, но хора, които са били по онова време в обкръжението му, твърдят, че не всичко е вярно. Според тях, някои от случките са пресилени, а други направо измислени, пише The Hollywood Reporter.

Снимка 655267

Източник: WBD

Но самият той отхвърля тези твърдения. "Нищо в книгата не е преувеличено. Всичко е написано, както се е случило", казва той пред изданието през 2022 г. Но се оказва, че няма особено значение дали написаното от Аделстийн е вярно или не, защото продуцентите твърдят, че те така или иначе са разкрасили някои от истории, а други измислили с цел драматизация.

И ако през 90-те години на миналия век, както и в сериала, Якудза е мощна групировка, то в интервю за The New York Times Аделстийн твърди, че от 80 000 души, които са били част от нея, сега броят им се е свил до 10 000 души, като повече от тях са на около 50.

Снимка 655266

Източник: WBD

Истории в "Пороците на Токио" може да са силно фикционализирани, но съвсем истинска е била подготовката на Ансел Елгорт за ролята на Аделстийн. Пред Access Hollywood актьорът казва, че продуцентът Майкъл Ман в началото му е препоръчал да учи японски по девет часа на ден, за да се подготви за ролята.

В крайна сметка Елгорт не е успял да постигне тези девет часа, но ги е докарал до четири, което също е похвално. Голяма част от подготовката му е свързана с това да разбере езика и произношението, но най-важното е било да научи репликите си, които са били на японски. А както знаем, те не са никак малко.

Освен това Кен Уатанабе, който влиза в ролята на полицай Катагири, му е помогнал много с ученето на репликите на японски. Самият Джейк Аделстийн също е изиграл своята роля в подготовката на Ансел Елгорт като двамата са прекарвали време заедно.

Колкото до истинският Джейк Аделстийн, в момента той работи като разследващ журналист за The Daily Beast и Asia Times, пише Men's Health. Премиерата на втори сезон на "Пороците на Токио" бе на 8 февруари, като в момента в HBO Max са налични пет от общо 10 епизода.