Още от малка Петя обожава приказните истории. Като почти всички четири-пет годишни момиченца, и тя е гледала анимацията за Ариел. И, разбира се, е пеела на морето, за да пробва дали ще успее да извика русалка на брега.

Хали Бейли, "Малката русалка" и защо актрисата плаче след края на снимките на филма на Disney

Колко важно е да бъдеш Малката русалка

Какво донесе на Хали Бейли ролята на Ариел

И ако тогава някой й беше казал, че един ден ще може да плува като Ариел, вероятно щеше да му повярва. Защото деца вярват най-силно, че мечтите се сбъдват.

Години по-късно, когато вече има професия и работа от девет до пет, Петя решава, че е време да направи страстта и личното си хоби достъпни за хората и в България. В момента тя е трейнинг мениджър за няколко големи компании от козметичната индустрия, но наред с многото си ангажименти успява да намери време, за да създаде и училище за русалки.

Всъщност, русалстването не е чак толкова познато в България, но отскоро е особено популярно в доста страни по света, най-вече в Азия. Точно там, в Азия, наскоро е бил поставен и световен рекорд за най-много русалки в един басейн.

"Възприема се повече като преживяване, като по-нетипично хоби, но може да бъде напълно спокойно и спорт, който да се тренира редовно", обяснява Петя, за която хобито се е превърнало в страст. Именно от нея идва и мотивацията да създаде училището Atlana Mermaid Academy. А Атлана защото тя е събирателен образ на всички русалки, кралицата на подводния свят, смела, уверена и приказна.

"Мотивацията се появи много бързо, след като аз самата започнах да плувам с опашка и моноплавник. Дойде от желанието ми да споделя тази приказка и да я направя достъпна и по-популярна в България. Знам, че за много момичета да бъдат русалки е мечта, а какво по-хубаво от това да осъществиш нечия мечта."

Петя признава, че обикновено хората не могат да си представят училището, докато не им покаже снимки и видеа. Щом ги видят обаче, веднага започват да любопитстват и да задават въпроси. Как точно става плуването по този начин? Задържаш ли си дъха през цялото време? Трудно ли е?

Оказва се, че да се плува като русалка, не е толкова трудно, колкото повечето хора биха предположили. За да изпълняваме движенията при този стил правилно, е задължителен моноплавникът.

А плуването с него може да се превърне в хоби за всеки, който се чувства комфортно във водата и може да плува. То е не само изключително разтоварващо и освобождаващо от стреса, но е и страхотна тренировка за коремните мускули и краката. И докато за по-малките да бъдат русалки е истинско вдъхновение, за възрастните то е най-вече бягство от реалността.

Естествено, на училището за русалки Atlana Mermaid Academy му предстои още много да гради и да расте (освен в София, вече е имало часове в Пловдив и Бургас като гостувания), но положителното възприемане вече е налице.

Какво е усещането, докато плуваш като русалка?

Освобождаващо - под водата всичко е толкова спокойно. С бързината, която ти дава опашката, може да се фокусираш изцяло върху движението на тялото и неговата грация. Понякога тренирам и само с моноплавник, но когато сложиш цялата опашка, имаш усещането за някаква суперсила.

Къде се крие големият успех на това хоби по света?

То е като приказка в истинския живот. Нещо, което изглежда нереално и красиво, но е постижимо. Разбира се, различните нива изискват различно ниво и на подготовка, но дори и начинаещ може да се наслади на преживяването.

Хали Бейли, "Малката русалка", Disney и как актрисата е преодоляла негативните реакции

Новата Малка русалка и борбата й за равноправие

Какво разкри Хали Бейли пред Variety

Да обясниш на дете какво е правиш, е сравнително лесно. Ако обаче срещу себе си имаш възрастен човек?

Често ми се налага да го правя, когато се случи да кажа, че имам училище за русалки. Най-простичко - учим малки и големи как да плуват като истински русалки с функционални опашки.