Колко изкуство може да има в пиенето на бира? На пръв поглед смехотворен въпрос, но е достатъчна една среща с Петър Георгиев, за да разберем, че "простата" хмелова напитка е доста по-дълбока, отколкото предполагаме.

Петър е зитолог - бирен сомелиер. Но не само това - той е единственият сертифициран такъв по програмата Cicerone в България и един от едва четирите хиляди души в света с титлата Certified Cicerone. За да я получи обаче, той е минал солидно обучение, което обхваща начини за съхранение и сервиране на бира, стилове и вкусове в бирата, съставки и процеси на варенето, комбиниране на бира и храна.

Преминаването на изпита се оказва значително предизвикателство, което Петър си поставя сам. Защо ли? "За да бъде бирата оценена и уважена подобаващо!" Всъщност знанието му позволява да се наслаждава на всички елементи в еликсира, наречен бира. "Самият сертификат е само част от цялото преживяване", пояснява той.

А всичко започва с двулитровка по време на летен лагер от училище... Естествено, не му харесва, но екскурзия в Белгия през 2014 г. преобръща представата на Петър за напитката. Оказва се, че там бирата е част от фолклора, което пък обяснява засиления му интерес основно към белгийските видове бира - защото са доста и защото са "идеални за отлежаване в продължение на пет, дори и 20 години".

А много повече по въпроса  за бирите може да научим от Петър - иначе завършил дипломация в Белгия и понастоящем мениджър на стратегическия отдел на софтуерната компания Ampeco - и на Бирения лабиринт - събитията, които той организира. Старае се да ги прави два пъти в месеца, за да не пречи това на основната му работа. Но понеже пътува често извън страната, често се докопва и до уникални единични бири.

Но най-специфичното на тези дегустации е частта на комбинирането с различни и разнообразни храни. Защото да, бира може да се пие не само с пържени картофки. А Петър обича да предизвиква небцата на хората чисто и просто защото "културата се създава с любопитство и отворено съзнание". Така хората на събитията му са опитвали бира с десерти, бира със сирена, със шоколади, и какво ли още не.

Как се появи идеята за Биреният лабиринт?

Съвсем спонтанно. По време на локдауните започнах да организирам дегустации за приятелите си в Белгия, а като се преместих в София в края на 2020 г., започнах да гостувам на различни столични заведения. Така и започнах да развивам сцената за ламбик бира у нас.

Кои са основните видове белгийска бира, по какво се различават и кои са по-популярните марки от тези видове, които можем да намерим и в България?

Белгийците са известни с техните абатски и трапистки бири, които са свързани с традициите на монашеско пивоварство. В началото на ХХ век се появяват доста високоалкохолни и ароматни бири, които заради методите на варене и ферментация са много пивки - като например Tripel и Saison. А в България може да се намерят доста белгийски бири в повечето специализирани магазини.

Може би най-любопитни са бирите от ламбик семейството. Ламбик е бира, която се прави в района на Брюксел (Пайотенланд) чрез спонтанна ферментация с локални диви дрожди, които "заразяват" бирата в т.нар кулшип. Ферментацията протича в бъчви и бирата отлежава там най-често между една и три години. В последствие се блендира ламбик на различна възраст, за да се получи "шампанското на бирата" - отлежал гьоз (oude geuze). Бутилки гьоз са се продавали на търг за повече от 30 000 лв.

Кои са най-лесните и "безопасни" комбинации на бира и храна, които бихте ни препоръчал?

IPA и бургер с горгонзола, белгийска витбира с лек лимонов чийзкейк, имперски стаут и какаово брауни.

Кой тогава е най-екзотичният и различен вид бира, който сте опитвал?

Перуанската чича де хора (chicha de jora) е ферментирала царевична напитка от Южна Америка и е много популярна сред местните от векове насам. В днешно време е загубила популярността на фона на макро бирата, но все още се произвежда основно в домашни условия. Продава се в огромни кофи от домакинства, които се разпознават по червената торба на пръчка пред домовете.

Процесът по варене наподобява този на бирата. Ферментира спонтанно около седмица в големи глинени съдове и има около 2-3% алк. съдържание. Доста кремаво и плътно тяло - като боза, сладък вкус с привкус на вкиснато за финал!

Кои са бирите, които искате да опитате, а все още не сте?

С удоволствие бих опитал който и да е добре отлежал ламбик на 20+ години. Наскоро успях да пробвам 2001 Cantillon Oude Geuze и бях впечатлен от комплексността, развита през годините.

А пивоварните, които искате и планирате да посетите?

Американската Hill Farmstead, чехите от Pilsner Urquell и региона на Бамберг в Германия.

Карикатуристът на "Труд" и "Прас-Прес" Росен Йорданов за карикатурата, виното и суетата на изложбите

Росен Йорданов за карикатурите, виното и суетата на изложбите

Да отразяваш актуалното на деня с една рисунка

Бихте ли ни препоръчал български бири и пивоварни, които не правят компромис с качеството на пивото?

Sofia Electric Brewing се справят чудесно с няколко стила бира като например New England IPA - сочни и охмелени бомби, особено като са свежо кенирани. В София и дори в по-малки градове като Ловеч и Сливен има доста креативни микропивовари, които се справят също чудесно и постоянно се стараят да подобряват процесите си.