Няколко са големите зоопаркове в България. Но за момента само в два от тях - тези във Варна и в Бургас, има от така наречените "контактни зони". В тях посетителите могат да общуват, галят и дори хранят с предоставена от зоопарка храна някои от животните.

Казуар - най-опасната птица на Земята вече е застрашена от изчезване

Най-опасната птица на Земята - застрашена от изчезване

Какви са причините за това

Не това обаче е новината в случая. В последните дни в зоологическите градини и на двата черноморски бряга се родиха бебета. Преди два дни на Facebook страницата на бургаската беше обявено, че семейството на елена лопатар се е увеличило.

Не се споменава името на бебето-еленче, нито повече подробности за него, но на снимката то изглежда досущ като Бамби. Малко преди неговото раждане и в зоопарка в Бургас се е появило ново бебе.

"Тази сутрин ни изненада нежно и красиво бебе алпака. Малкото се чувства отлично и вече се сприятели с останалите от стадото", пише на официалната Facebook страницата на зоопарка.

Зоопаркът в Бургас е първият, който въведе контактни зони за посетители. В момента те са четири - капибари и нанду, котешки лемури, виетнамски мини прасенца и комбинирана. Тук е и единственото място в България, където можем да видим капибара - най-големия гризач в света, родом от Южна Америка.

Работното време на зоопарка в Бургас е 8 сутринта до 8 вечерта, като контактните зони работят до 5 следобед и за тях се заплаща допълнително. Работното време на зоопарка във Варна е от 9 сутринта до 7 вечерта, а контактната зона е достъпна само за час - между 11 ч. и 12 ч.