За Джей Хейстингс, бивш портиер в "Дакота" - жилищната сграда в Ню Йорк, която покойният Джон Ленън нарича свой дом, 8 декември 1980 г. е ден, който никога няма да забрави.

Мей Панг - жената, застанала между Джон Ленън и Йоко Оно, разказва за любовта си във филма The Lost Weekend

Коя е Мей Панг - жената, застанала между Джон Ленън и Йоко Оно

Документален филм разказва за краткия им романс

"Спомням си всичко, сякаш бе вчера", казва Хейстингс в последния брой на Peole, размишлявайки за ролята, която е изиграл в този ключов момент от музикалната история.

Джон Ленън е застрелян от Марк Дейвид Чапман пред жилищната сграда в Горен Уест Сайд в 22:50 ч. местно време. Докаран в най-близката болница 10 минути по-късно, но е обявен за мъртъв още при пристигането си.

За онази нощ Хейстингс разказва, че докато е на служба, изведнъж чува изстрелите. Той веднага отваря входната врата и вижда Ленън, който все още се е държи на краката си и промълвява: "Прострелян съм", след просто се срива.

"Нямах представа колко лошо е прострелян", казва още Хейстингс. "Помня, че се появи Йоко Оно, съпругата на Ленън, и започна да крещи: "Повикайте линейка". Аз натиснах паник бутона, който е връзката с полицията, след което не се поколебах да изляза от сградата, за да се опитам да открия убиеца."

И успява. Хейстингс разказва, че вижда Чапман, "обърнат към стената, правещ нещо. Изумително - той четеше книга!"

Минути по-късно полицията пристига и първоначално смята, че Хейстингс е извършителят. "Това не беше никак странно, тъй като изглеждах малко налудничаво, с кръв по ръцете си, само по ризата."

Но в крайна сметка полицаите аресатуват Чапман, който впоследствие е осъден на доживотен затвор.

"Now and Then" - новата песен на The Beatles, започната от Джон Ленън и завършена от изкуствен интелект

Най-сетне може да чуем "новата" песен на The Beatles

Създадена през 1978 г. и завършена едва днес

Шокиращото убийство на известния музикант се преразглежда отново в документалния сериал в три части John Lennon: Murder Without a Trial, чиято премиера се състоя миналата сряда по Apple TV+.

"В историята има много повече от това, че самотен стрелец просто се появява, натиска спусъка и край на историята", казва Ник Холт, режисьор на поредицата пред People "А нещата не са толкова прости, защото много хора загубиха своя идол, но преди всичко Ленън беше баща и съпруг."