Днес, шести декември, празнуваме Никулден и почитаме Свети Николай Чудотворец - покровител на морето, на моряците, на рибарите и като спасител на изпадналите в беда корабокрушенци. За свой патрон го почитат още търговци, воденичари, ловджии и банкери.

Свети Николай Чудотворец е описван като крилат момък с изключителна физическа сила.

Лети със златните си крила над морета и океани и защитава нападнатите от морски юди и змеици моряци и рибари, влиза в люти битки със злосторни морски демони и спасява изпаднали в беда мораплаватели.

Според традицията, на Никулден се приготвя люспеста риба, най-вече шаран. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята.

Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото, според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Снимка 456142

Източник: iStock

Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича "кръхче", възрастните жени пришивали на дрехите на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.

По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и трапезата не се прибира през целия ден.

Снимка 456144

Източник: iStock

Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба.