Много деца, предимно момчета, когато ги питат какви искат да станат, когато пораснат, отговарят космонавти. Разбира се, през годините голяма част от тях променят представите си за живота, а малцина от тези, които продължават да следват и осъществят мечтата си.

Как се става астронавт за NASA, през какви тестове минават кандидатите и колко печелят одобрените

Как се става астронавт в NASA

Между 0.04% и 0.08% от всички кандидати успяват

Но винаги има и примери, които ни карат да се усмихнем. Никол Оливейра е от Бразилия и е само на осем години. Тя се включва в програмата на NASA за откриване на нови астероиди и успява да намери цели 18.

Още докато е съвсем малка и се учи да ходи, Никол винаги протягала ръце нагоре към небето. Впоследствие родителите й разбрали, че именно натам са насочени нейните интереси. Когато е на четири, тя моли родителите си за телескоп за рождения ден, а те дори не знаят какво е това.

Получава го, но едва когато е на седем и с помощта на всички нейни приятели, които също събират пари за него. А днес я определят като "най-младия астроном в света" и участва в различни научни семинари с водещи учени, макар и само онлайн заради ситуацията в световен мащаб в момента.

Девойката умело работи на компютър с два големи монитора и през времето, в което не е заета с уроци и домашни, изучава нощното небе, за да търси още нови летящи обекти като част от програмата "Ловци на астероиди". Стаята й пък е цялата облепена с плакати на Слънчевата система.

Новооткритите от нея астероиди Никол планира на кръсти на бразилски учени, както и на членове на семейството си. Можем обаче да отнеме няколко години преди да бъде потвърдено наличието на откритите от нея обекти в Космоса, но когато това се случи, тя ще стане най-младият човек с подобно откритие, предава Daily Mail.

Екзопланетите, NASA и потенциалната възможност за живот на тях, според учените

Огромното значение на екзопланетите за човечеството

Защо са ни толкова важни

Оливейра мечтае да стане аерокосмически инженер и да строи ракети, когато порасне. Надява се един ден да има възможността да посети космическия център на NASA във Флорида, за да "види техните ракети".