Женския футбол успява да набира все по-голяма популярност през годините. И съвсем логично възнагражденията на футболистките също растат.

Барселона, Реал Мадрид и рекордът за най-посещаван женски мач

Жените на Барса разбиха и Реал, и рекордите

Нов рекорд по посещаемост на женски футболен мач

Но като цяло те остават много далеч от тези на мъжете във футбола. Нидерландия обаче показа, че следва пътя на модернизацията и равното заплащане, защото обяви, че жените, повикани в националния отбор на страната, ще получават точно толкова пари, колкото и мъжете, пише 90min.

Това решение влиза в сила от 1 юли, което означава, че в него ще бъде включено и Европейското първенство за жени, което ще се проведе от 6 до 31 юли в Англия. За тази промяна се говори още от 2019 г., но едва сега става факт.

Нидерландия не са единствената страна, която решава да плаща по равно на мъжете и жените във футбола, като само преди няколко седмици Испания също обяви, че ще следва тази политика. Преди тях пък националният отбор на САЩ също се придържаше към еднакви възнаграждения между мъже и жени в националните отбори по футбол.

Всъщност, това равно заплащане означава, че жените ще получават същия процент като мъжете от бонусите и имидж правата. Новината се прие добре и от една от звездите на Нидерландия - Вивиан Миедема.

Ерик тен Хаг, Манчестър Юнайтед и спорът за височината на тревата

Когато височината на тревата може да се окаже проблем

Ерик тен Хаг има много неща за решаване

Футболистката на Арсенал казва, че това е страхотно постижение не само за настоящия отбор, но важно социално послание към всички бъдещи момичета, които мечтаят да играят футбол на професионално ниво.