Добре знаем, че вечният живот поне към момента е понятие, към което по-скоро се стремим, отколкото сме близо до постигането му.

Джонатан и 190-ият рожден ден на костенурката, която е най-старото животно на планетата

Как се забавлява една 190-годишна костенурка

Най-възрастното животно на планетата отпразнува рождения си ден

Дори някои животни, които се славят с дълъг живот, не са безсмъртни. В този ред на мисли се зачудихме кое ли е най-възрастното живо животно на планетата ни. Това е костенурката Джонатан, която тези дни отпразнува своя 191-ви рожден ден.

Смята се, че Джонатан произхожда от Сейшелите и е роден през 1832 г. От 1882 г. пък живее необезпокоявано на отдалечения остров Света Елена. Според рекордите на Гинес, възрастта му може да е дори още по-голяма.

По принцип средната продължителност на живота на Сейшелските гигантски костенурки е около 150 години и поне до момента Джонатан доста убедително я задминава.

Ветеринарът, който се грижи за Джонатан, твърди, че костенурката е загубила напълно обонянието си и почти е сляпа заради напредналата си възраст. Въпреки това обаче апетитът му остава завиден.

Веднъж в седмицата отдадени на грижите за него хора го хранят от ръцете си с плодове и зеленчуци. По този начин Джонатан си набавя не само необходимите калории, но и важни за метаболизма му витамини и минерали.

Най-възрастното животно на планетата живее с още три гигантски костенурки, които обаче са далеч по-млади от него. Давид и Ема и са на по 55 години, а Фредерик е на 32 години. Либидото на 191-годишната костенурка остава завидно високо, като той продължава да прави опити за съвкупление с останалите.