Вчера, 24 януари, стана ясно кой ще се бори за тазгодишните Оскари. Не можем да кажем, че сме особено изненадани от номинираните в най-важните категории. Очаквани и, смеем да кажем, заслужени са повечето претенденти в битката за най-добър филми, актьор, актриса, режисьор, сценарист и т.н.

Оскари 2023 и кои са номинираните за наградите

Кои филми ще се борят за Оскар тази година

И кога ще се проведе награждаването

Приятно ни стана обаче от факта, че след Мария Бакалова пак се заговори за български принос във филм с номинация за Оскар. Този път става дума за такъв, в който е замесен български разследващ журналист.

През август 2020 г. самолет, пътуващ от Сибир за Москва, каца аварийно. Един от пътниците му, лидерът на руската опозиция Алексей Навални, е с опасност за живота. Откаран e в местна сибирска болница и, в крайна сметка, е евакуиран в Берлин, където лекарите потвърждават, че е отровен.

Не, това не е шпионски трилър, макар да прилича на такъв, а документален филм, проследяващ Навални и работата му с българския разследващ журналист Христо Грозев, който се опитва да разбере кой всъщност е отровил руския политик.

Грозев и Навални успяват да намерят агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), изпратени да убият политика, но не спират дотук. Навални се обажда на всеки един от тях, един по един, за да ги пита защо са го направили...

Кейт Бланшет, Tár, Оскари 2023 и защо актрисата заяви, че ще се оттегли от киното

Отказва ли се Кейт Бланшет от киното

И то след поредната номинация за Оскар

Филмът "Навални" на канадския режисьор Даниъл Роер е един от претендентите в категорията за най-добър документален филм на тазгодишните Оскари. Той ще се съревновава с All the Beauty and the Bloodshed, All That Breathes, Fire of Love и A House Made of Splinters.

"Навални", Алексей Навални и премиера на филма на Даниел Роер по НВО Мах

Алексей Навални - откровено и лично

Какво да очакваме от документалния филм на НВО Мах

"Навални" вече спечели двете ключови награди на фестивала за независимо кино Sundance през 2022 г. в САЩ. Първата е за най-добър документален филм според публиката. Тя се връчва всяка година на оценения най-високо от зрителите филм. Втората - любимец на фестивала, се дава далеч по-рядко и показва, че е първи сред всички 84 други филма на фестивала тази година.