Преди само малко повече от месец прочутата картина "Мона Лиза" в Лувъра бе замерена с торта от мъж, преоблечен като жена и крещящ: "Помислете за Земята!" Сега друг шедьовър стана обект на вандалска проява, отново от еко активисти. Ситуацията този път обаче се разиграва не в парижкия Лувър, а в Националната галерия в Лондон.

Мона Лиза и мъжът, преоблечен като жена, който замери картината с торта в Лувъра

И Мона Лиза го отнесе

Защо мъж, преоблечен като жена, замери картината с торта

Двама младежи най-напред необезпокоявано си преминават въженото ограничение пред картината на Джон Констабъл (една от най-популярните в цялата галерия). След това залепват върху платното ѝ отпечатана на хартия своя нейна версия, представляваща "апокалиптична представа за бъдещето", както уточнява единият от активистите. И защото това вероятно не им се струва достатъчно привличащо вниманието, решават и да залепят дланите си за рамката на шедьовъра.

Посетители на Националната галерия са били изведени, а малко по-късно на място пристига полиция и арестува еко активистите.

Картината на Джон Констабъл пък е била свалена от стената и след обстоен анализ на щетите, нанесени върху нея, са били установени малки наранявания върху рамката ѝ и по-значителни такива върху платното. И двата вида поражения са вече изцяло възстановени, пише BBC.

За двамата еко активисти се знае, че са мъж и жена, съответно на 22 и 23 години и са англичани. И както пояснява за себе си младежът, любител е на изкуството, но твърди, че то е безпредметно, предвид че сме на път да разрушим планетата си. Затова с момичето изразяват недоволството си, протестирайки по този начин.

Shot Sage Blue Marilyn, Анди Уорхол, Лари Гагосиян и рекордната сума за портрета на Мерилин Монро

Коя е най-скъпо продадената на търг картина на XX век

За колко милиона купиха култовия портрет на Мерилин Монро

"Изкуството е важно, то трябва да се запази за бъдещите поколения, но когато няма храна, от каква полза е изкуството?", казва той.