Факт е, че напоследък голяма част от новите заглавия в стрийминг платформите са екранизации по успешни книги. Дали това се дължи на липса на идеи на сценаристите или компаниите просто залагат на сигурно не се наемаме да анализираме.

Трейлър на втори сезон на "Домът на дракона" (House of the Dragon), в който се задава война

Задава се безмилостна война във втори сезон на "Домът на дракона"

Ето какво още ни подсказва трейлърът

Джордж Р.Р. Мартин, по чиято поредица "Песен за огън и лед" беше създаден един от най-успешните сериали въобще - Game of Thrones, обаче стига далеч в оценките си. "Никога не ги правят по-добри. В 99.9 % от случаите стават по-зле."

Това пише той по повод екранизациите по успешни книги в блога си. "Накъдето и да се обърнеш, виждаш все повече сценаристи и продуценти, готови да вземат едни страхотни истории и да си ги присвоят. За тях няма значение кой е авторът на оригиналния материал", пише още той.

Снимка 416114

Източник: GettyImages

Мартин цитира имената на Дикенс, Йън Флеминг, Урсула Ле Гуин, Роалд Дал, Марк Твен, Джейн Остин и Нийл Гейман като автори, които според него са били ограбени от творчеството си от киноиндустрията.

"Няма значение колко велик е един писател, колко страхотна е книгата му - винаги ще се намери някой, който си мисли, че може да се справи по-добре, който иска "да подобри" историята", продължава с възмущението си Мартин, цитиран от Deadline.

Междувременно сме в очакване на втори сезон на "Домът на дракона" - сериалът на Мах, базиран на романите на Джордж Р.Р. Мартин за дома Таргариен. От самия автор пък още не сме дочакали "Ветровете на зимата" - шестата част на "Песен за огън и лед".