Преди цели 50 години от сцената на Оскарите е произнесена въздействаща реч в знак на протест срещу отношението на филмовата индустрия към индианците. Чак сега обаче от Академията се извиняват за емоционалната травма, което е трябвало да понесе актрисата, която е изрекла думите.

Уил Смит, Джейда Пинкет Смит и първата им публична поява заедно след шамара на Оскарите

Уил и Джейда Смит след шамара на Оскарите

Двамата за първи път са забелязани на публично място

Тя се казва Сачин Литълфедър и е индианка, която през 1973 г. изнася протестната си реч по време на награждаването с Оскари. На церемонията тя отказва да приеме статуетката за Марлон Брандо, отредена му за най-добър актьор в култовия филм "Кръстникът".

Самият Брандо решава да изпрати на сцената 26-годишната тогава Сачин. Тя произнася емоционални думи в знак на протест срещу отношението на филмовата индустрия към индианците, които публиката приема със смесица от объркване, освирквания и аплодисменти.

Индианската актриса обяснява още, че Брандо не е имал намерение да приеме наградата си именно поради лошото третиране на коренното американско население.

А извинението за това от страна на Академията идва чак 50 години по-късно. Дейвид Рубин, бившият президент на Академията, е изпратил писмо на Сачин Литълфедър още през юни тази година, като сега то е било оповестено и публично. В него речта от 1973 г. на актрисата е определена като "мощно изявление, което продължава да напомня за необходимостта от уважение и важността на човешкото достойнство".

"Вредата, която претърпяхте заради тази реч, беше неоправдана и несправедлива. Емоционалното бреме, през което сте преминали, и цената за собствената ви кариера в нашата индустрия, са непоправими. За това поднасяме нашите най-дълбоки извинения, както и искреното ни възхищение", се казва още в писмото.

Снимка 584469

Източник: GettyImages

И вероятно защото от Академията са решили, че просто едно извинение не е достатъчно в случая, са се захванали с организацията на събитие, озаглавено "Вечер със Сачин Литълфедър". То е обявено като "много специална програма за разговор, размисъл, изцеление и празнуване" заедно с актрисата и активист и ще се проведе в музея на Академията на 17 септември, пише Entertainment Weekly.

Както и се очаква, Сачин ще има основна роля в събитието, след като вече е приела извинението.

Крис Рок, Уил Смит, извинението на актьора и ще го приеме ли комедиантът

Ще приеме ли Крис Рок извинението на Уил Смит

Какво твърдят източниците

"Ние, индианците, сме много търпеливи хора - изминали са само 50 години! Трябваше да запазим чувството си за хумор през цялото това време. Това е нашият метод за оцеляване", споделя актрисата.