Ароматът на прясно окосена трева е един от най-любимите ни през пролетта и лятото. Специфичната миризма, която листата на тревата изпускат при отрязване, обаче е доста повече от произволна и има най-различни цели за цялата екосистема.

При срязване тревата изпуска огромен набор от химикали, но човешкото обоняние успява да усети само някои от тях.

Част от тези химикали представляват антибиотици, с които всеки лист трева се опитва да предотврати развитието на бактериални и гъбични инфекции при нараненото място.

Снимка 424152

Източник: iStock

Антибиотиците са съпроводени от друг вид химически съединения, чиято цел пък е да възстановят целостта на листата възможно най-бързо.

Ароматът, който усещаме ние, е съставен от общо 8 вида химикали, включващи няколко различни вида алкохол и алдехиди.

Този аромат е своеобразен вик на предупреждение, който тревните стръкове изпращат към все още неокосените си събратя и към някои от насекомите живеещи наоколо.

Снимка 424153

Източник: iStock

Те подтикват все още здравите растения да започнат да произвеждат първите две групи химикали превантивно, още преди да са изкосени, като по този начин им помагат да устоят по-лесно на предстоящото нараняване.

Как дърветата комуникират помежду си

Как дърветата комуникират помежду си

Да, и те го правят

Така приятният аромат на изкосената трева придобива нов смисъл и дори ни кара да се замислим дали всъщност имаме нужда от градинка с райграс пред дома си или просто няколко стръка здравец и мушкато са напълно достатъчна декорация.