За поредния дъждовен уикенд решаваме да се потопим в дебрите на миналото с три заглавия, които предлагат необичаен поглед към събития от историята на човечеството.

Снимка 550345

Източник: Колаж / Обсидиан

"Музата на диктатора"

Лени Рифенщал е добре познато име по две причини - тя е любимка на Хитлер, натоварена със задачата да прави пропагандни филми за Третия райх. Но също така е иновативен режисьор, част от историята на световното кино. В романа на Найджъл Франдейл се преплитат факти от Олимпиадата в Берлин през 1936 г. и фикция в лицето на главния герой Ким Нюлънд, който вижда събитието като възможност да намери спонсори и да тренира. Камерата на Рифенщал няма как да не забележи красивия англичанин.

Изд. Обсидиан, 19 лв.

Снимка 550348

Източник: Колаж / Колибри

"Тайната книга на Данте"

Дебютният роман на Франческо Фиорети ни връща повече от 700 години назад в историята, когато Данте Алигиери умира при странни обстоятелства в Равена. Синът му тръгва по следите на предполагаемите убийци, но по пътя ще се сблъска с кръстоносци, монахини, проститутки и коварни служители на църквата. Той трябва да намери последния текст на автора на "Божествена комедия", който да разкрие много за бъдещето на Италия.

Изд. Колибри, 18 лв.

Снимка 550349

Източник: Колаж / Лабиринт

"Безмълвието на момичетата"

На пръв поглед заглавието звучи като трилър за сериен убиец. А всъщност е преразказ на омировата "Илиада", но от гледна точка на жените, замесени в Троянската война. В центъра му е пленената от Ахил троянска царица Бризеида, която е принудена да стане робиня и любовница на мъжа, убил съпруга и братята й, и изпепелил родния й град. Носителката на "Букър" Пат Баркър ни предоставя един различен поглед към митичните събития.

Изд. Лабиринт, 17.90 лв.