Фронтменът на Megadeth Дейв Мъстейн говори много за Metallica, откакто двете групи се разделиха през 1983 г. Като човек, който беше изгонен от бандата, може да си помислите, че той все още таи негодувание към тях - и обратното до известна степен, но както той разкрива преди време, нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Когато Джеймс Хетфийлд от Metallica се татуира с праха на Леми от Motorhead

Когато Джеймс Хетфийлд от Metallica се татуира с праха на Леми от Motorhead

Екстравагантно или много рокаджийско

Говорейки с Лиз Барнс от Planet Rock, Мъстейн се потопя в различни теми, включително 40-ата годишнина на Megadeth, Bloodstock Festival и не особено изненадващо - "болната тема" Metallica. На въпрос за наследството на групата му, Мъстейн отговоря: "Мисля, че Megadeth издържа толкова дълго като просто се опитвахме да бъдем най-добрите, които можем да бъдем. И от самото начало имахме трудности срещу себе си заради Metallica. Най-смешното е, че вече сме приятели. Но това, което се случи, се случи и общественото мнение е, че между нас има някаква продължаваща вражда, а всъщност няма. Колкото и преди да говорехме за това от негативна гледна точка, сега предпочитам да говоря за това от позитивно място, място на прошка и изцеление", категоричен е фронменът.

Дейв Мъстейн продължава с думите, че точно като него и момчетата от Metallica са преминали през доста трудности, но въпреки това двете банди винаги са се изправяли на крака и продължават да бъдат едни от най-влиятелните в метъл средите. 

Снимка 667329

Източник: GettyImages

"Имате две от най-големите групи в метъла, които са започнали от едно и също място, имали са своите растящи болки, стигнали до осъзнаването, че това е просто куп лоши чувства и куп наранени хора. А наранените хора нараняват хората. И сега им пожелавам всичко най-добро. И мисля, че ако имате такова отношение, няма как да не успеете", завършва Мъстейн.

Разбира се, това не е първият път, когато Мъстейн разсъждава дълбоко върху миналите им търкания. Миналата година той каза пред Guitar World, че въпреки че все още не е чул най-новия албум на Metallica (72 Seasons), това не се дължи на някакъв продължителен негативизъм.

От Beatles до Metallica - какви са реалните истории на пет от най-известните рок и метъл парчета

От Beatles до Metallica - какви са реалните истории на пет от най-известните рок и метъл парчета

Какво стои зад "Nothing Else Matters" и "Ticket to Ride"

"Преди период от около 20 години, когато не бяхме приятелски настроени един към друг, дори не можех да слушам музиката им, когато се излъчваше по радиото. Но нищо от това вече не ме притеснява и не е причината да не съм чул записа все още, особено след това, което направихме по време на Big Four. Наистина мисля, че трябва да го направим отново", разкри тогава основателят на Megadeth.

Снимка 667330

Източник: GettyImages

Напрежението между Metallica и техния бивш китарист (а сега фронтмен на Megadeth) Дейв Мъстейн продължи близо три десетилетия, преди да видим краят му, когато музикантите споделиха сцената по време на споменатото Big Four шоу през 2010 г., за да изпълнят заедно "Am I Evil?". 

Metallica -  единствената група, свирила на всичките седем континента

Метъл групата с рекорд, който никой никога не е постигал

Един впечатляващ рекорд, който си струва да се припомни

Мъстейн е изгонен от Metallica през 1983 г. заради злоупотреба с алкохол и наркотици.  Ако има живо доказателство, че гневът и злобата могат да произведат нещо наистина велико и епично, то това е Дейв Мъстейн. Страхотен китарист, музикант и текстописец, той посвещава половината си кариера в метъла на това да докаже, че е по-добър от бившите си колеги от Metallica, като създава и развива успешно Megadeth.

Снимка 667328

Източник: GettyImages

По всичко изглежда обаче тази вражда вече е в миналото, а и от една страна, очевидно е за добро, защото така вместо една невероятна метъл банда с много проблеми, каквато би била Metallica с Мъстейн в нея, имаме две велики групи. Гневът на Мъстейн му помогна да концентрира целия си талант в създаването на Megadeth, която успява да се наложи като една от голямата четворка на американския траш с легендарен статут и милиони почитатели по света.