Технологиите не спират да променят живота ни, а ежедневието ни няма нищо общо с начина, по който изглеждаше и преминаваше преди само пет или десет години.

Мондиал 2022, Стефани Фрапар, Неуза Бек, Карън Диас и първият мач в историята на световни първенства, ръководен от жени

Мачът на Мондиал 2022, който ще влезе в историята

Какво ще се случи за първи път тази вечер

Няма да се впускаме в темата дали е за добро, или лошо, но е факт, че технологиите промениха дори и футбола - VAR например вече има в почти всяко първенство и спорните засади и положения получават все по-точни отсъждания.

Само на Мондиал 2022 видяхме колко гола бяха отменени след намеса на VAR, които без системата щяха да променят развоя на доста мачове. Но на това световно има и още други технологични подобрения, за които дори не сме подозирали. И не говорим за стадионите за милиарди.

Официалната топка на Мондиал 2022 носи името Al Rihla, а високотехнологична е може би най-доброто определение за нея. Нищо общо с топката, с която ритаме в квартала. Тя е дело на adidas и в нея има 14-грамов сензор, който позволява да бъде следена в реално време и да бъде посочено местоположението ѝ във всеки момент от играта. Нещо, което прави VAR още по-точен.

Интересното е, че сензорът в топката може и да тежи едва 14 грама, но в себе си има малка батерия, която има нужда от зареждане. Това означава, че топките биват зареждани преди всеки мач, защото батерията на сензора издържа до шест часа активно ползване, пише Marca.

Въпросният сензор е изработен от немската компания KINEXON, а всеки път, когато топката излезе извън очертанията на терена и в игра бива вкарана нова, системата автоматично засича това. И така започва да извлича данни от новата топка.

Но това не е всичко, защото Al Rihla може да бъде следена от системите на KINEXON при всяко изритване или докосване. Точно така стана ясно, че Кристиано Роналдо не е отбелязал гола за Португалия срещу Уругвай. Той просто не е докоснал топката - нещо, което от повторенията няма как да се твърди със сигурност, но сензорът в нея не е отчел нищо.

И за всеки, който се съмнява в акуратността на данните от високотехнологичната топка на Мондиал 2022, трябва да кажем, че място за грешки почти няма. Причината е в скоростта на обновяване на информацията. Иначе казано, това е броят пъти в секунда, които даден дисплей може да създаде ново изображение. Нещо, което се измерва в Hz.

Мондиал 2022, Lusail Stadium и стадионът за финала на Световното първенство по футбол

Бижуто, което ще посрещне финала на Мондиал 2022

Какво му е специалното и впечатляващото на Lusail Stadium

И ако повечето телевизори, на които гледаме Световното първенство по футбол, могат да се похвалят с 50 или 60 Hz, то сензорът в топката с цели 500 Hz, пише FiveThirtyEight. Което означава, че евентуални разминавания с движението ѝ в реално време са около две милисекунди.