Няма съмнение, че през лятото най-предпочитаните десерти са онези, които ни разхлаждат. По абсолютно същия начин няма съмнение, че и сладоледът във всичките му вариации е всеобщ любимец.

Иран, яхчалите, фалуде и защо Италия не е родината на сладоледа

Родината на сладоледа не е Италия

Ето как и къде започва всичко

Мелбата пък е изключително семпъл, но съвършен десерт от узрели праскови, ванилов сладолед и малиново пюре. И точно сега е времето да й се наслаждаваме.

Но защо се казва мелба? Десертът, който вече повече от 100 години присъства в менютата на всички ресторанти по света, е създаден в чест на прославена оперна певица. Мелба е сценичният псевдоним на австралийката Хелън Мичъл, една от великите примадони на XIX век, пише My Parisian Kitchen.

Снимка 491270

Източник: iStock

Любимата на милиони хора по света "Мелба" се ражда след случайната среща между нея и легендарния френски готвач Огюст Ескофие в лондонския хотел Savoy.

Сладоледът и защо не бива да го замразяваме повторно

Защо не бива за замразяваме повторно сладоледа

Тънкостите в производството на този вкусен десерт

А коя е оперната дива Нели Мелба ли? Звезда, спечелила сърцата на хиляди поклонници на оперното изкуство.

За голямо съжаление на същите тези хиляди поклонници на операта и въпреки съществуването на грамофона по онова време, записи на нейния неповторим глас не са съхранени. Затова и днес името на известната певица се свързва най-вече с известния десерт.