През 2008 г. белгийският гуру във висшата мода Мартин Марджела отпразнува 20-годишнината от създванването на лусксозната модна къща Maison Martin Margiela (1988 г.) по доста неочакван начин.

Дизайнерът, който винаги е странял от камерите, напусна поста си на креативен директор, за да се възстанови от изтощителните ревюта. Но не спира да твори, а се отдава на другата си голяма страст - визуалните изкуства.

В момента в Lafayette Anticipations-Fondation d'entreprise Galeries Lafayette в Париж тече първата му самостоятелна изложба. Експозицията включва над двадесет неизлагани творби, като инсталации, скулптури, колажи, картини и видеа.

Експозицията на Марджела е замислена като едно цяло произведение на изкуството и е поредното доказателство за афинитета на художника към трансформацията. Талантливият белгиец отново преобръща общоприетите норми.

Посетителите влизат през аварийния изход на галерията, след което попадат в "лабиринт от творби, които се появяват и изчезват, в зависимост от местоположението на посетителите и предлагат различни гледни точки", обяснява кураторът Ребека Ламарш-Ведел.

Всъщност Мартин Марджела винаги е бил художник. Дори и като дизайнер, той впечатлява с нестандартните материали и форми, които използва и в моделите на облеклата си, и в ревютата. За да ги превърне в концептуални и естетически революции, уточняват още от Lafayette Anticipations.

Изложбата Martin Margiela ще продължи до 2 януари 2022 г. Повече за нея и за галерията може да се види тук.