След дългата изолация и студено време всички мечтаем за почивка, но редица страни допускат туристи при определени условия. Или трябва да са ваксинирани, или да покажат отрицателен тест за COVID-19. А в някои държави, след като пристигнем, трябва да останем и в изолация.

Малдивите, кораловите острови и ще изчезнат ли заради глобалното затопляне

Ще изчезнат ли Малдивите заради глобалното затопляне

И какъв е естественият им защитен механизъм

Малдивите този сезон със сигурност ще са една от най-предпочитаните дестинации не само заради прословутите си бели и безкрайни плажове, но и заради новата програма на правителството, с която то цели да привлече повече туристи.

За да постигне целта си от 1.5 милиона посещения през 2021 г., островната държава ще предлага на посетителите да се ваксинират при пристигане. Министърът на туризма Абдула Маусум уточнява пред CNBC и името на въпросната инициатива: 3V, или "посещение, ваксинация и ваканция".

Снимка 528163

Източник: iStock

Има една уловка обаче. Офертата 3V ще бъде пусната в действие, след като всички жители на Малдивите се ваксинират. До момента приблизително 51,5% от местните са получили първа доза, а 4,8% - и втора.

Снимка 528164

Източник: iStock

Докато това се случи, островът ще е отворен за туристи от месец юли, стига те да покажат отрицателен PCR тест, направен в рамките на 96 часа преди пристигането им.

Малдивите, Coralarium и изкуственият коралов риф, който е произведение на изкуството

Изкуственият коралов риф на Малдивите, който оживя

Музей, галерия и още нещо

Според министър Маусум програмата на правителството да ваксинира туристите като нищо ще се сбъдне, защото населението на Малдивите е "относително малко". Още не е ясно дали услугата ще е безплатна, но и това ще разберем, надяваме се, скоро.