Пастата е нашият фаворит в по-леката кулинарна категория. Първо, защото се приготвя бързо, второ, защото е вкусна, и трето, защото е сред малкото ястия, които са подходящи за цялата година. Последното зависи само и единствено от соса към нея.

Прясна паста, избор на брашно, разточване и как да я направим без специални уреди

Тайните на прясната паста

И защо въобще не е трудно да я приготвим у дома

Лимонът е не само полезен, но в което и ястие да го добавим, той винаги придава свежест. Точно той е и главния герой в тази рецепта, а на маслините е отредена второстепенна роля. Естествено, не бива да подценяваме и останалите продукти, без които лимоновата паста с маслини не би била толкова вкусна.

Какво ни трябва

  • 1/4 c. л. японски галета панко
  • 1 с. л. настъргана лимонова кора
  • 1/4 чаша сок от лимон
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 c. л. листа от магданоз, ситно нарязани
  • 3/4 c. л. маслини без костилка, ситно нарязани
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 c. л. листа от пресен кориандър, ситно нарязани
  • 2 с. л. каперси, отцедени
  • 1/4 c. л. настърган пармезан, плюс още за сервиране
  • 3 с. л. зехтин
  • Сол на вкус
  • 340 г тънка паста

Какво ги правим

Взимаме голяма тенджера и я пълним с вода. Докато заври, в малък тиган запичаме галетата панко до златист цвят за четири-шест минути, като разбъркваме постоянно. Щом станат готови, махаме от котлона и подправяме с лимоновата кора и лука.

После с помощта на кухненски робот режем на ситно магданоза, маслините, чесъна, кориандъра и каперсите. След това добавяме към тях и пармезана, зехтина и две супени лъжици сок от лимон.

Преди да започнем с варенето на пастата, сипваме една супена лъжица сол във врящата вода. Варим спрямо препоръките на опаковката.

Варенето на паста и как да осолим водата на пастата по правилния начин

Какво не бива да забравяме при варенето на паста

От съществено значение

Щом пастата стане готова, я изваждаме и изцеждаме от водата, като запазваме една чаша от течността.

Връщаме сварената и прецедена паста в тенджерата и я разбъркваме с останалите две супени лъжици сок от лимон.

След това добавяме и останалите съставки, които сме направили на хомогенна смес с кухненския робот, както и половината чаша от водата, в която варихме пастата. Ако ни се струва малко, добавяме постепенно и останалата.

Сервираме пастата и поръсваме отгоре със запечените парченца панко.

Отслабването, калориите, C. difficile и как нискоколаричните диети влияят на чревния микробиом

Какво се случва, когато намалим калориите

Ново изненадващо откритие

От Women's Health са си направили труда да уточнят хранителната стойност на една порция с лимонова паста и маслини. А именно: 482 калории, 16 г мазнини (2.5 г наситени), 14 г протеини, 646 мг натрий, 71 г въглехидрати, 4.5 г захари (0 г добавена захар) и 4 г фибри.