В света има хиляди различни породи кучета и със сигурност не сме чували за повечето от тях. От испанското издание Hola обаче са решили да обърнат внимание на девет специални и редки породи. Някои от тях едва ли бихме имали възможност да видим на живо, тъй като в целия свят имат толкова малко представители, че се броят на пръстите на ръцете ни.

Азавак

Снимка 475135

Източник: iStock

Трудно бихме попаднали на куче от тази порода, което е с произход от Западна Африка. Въпреки че външният му вид е на кльощаво и слабо куче, то е сред 10-те най-здрави породи в света.

Леопардова катахула

Снимка 475139

Източник: iStock

Леопардовата катахула е родом от щата Луизиана, Съединените щати. Има толкова малко екземпляри от тази порода, че се превръща в една от най-редките в света.

Кучетата и наистина ли могат да броят

Математическите способности на кучетата

Наистина ли могат да броят

Тибетски дог

Снимка 475137

Източник: iStock

Тибетският дог има уникален и очарователен външен вид. Буйната му козина го кара на прилича на плюшена играчка, но истината е, че тази екзотична порода може да бъде много опасна.

В някои хималайски храмове те се използват за пазачи на свещените места. Породата датира поне от 3000 години като за нея съобщава Аристотел още в 350 г. пр. Хр. Теглото на тибетския дог е между 45 и 75 килограма.

Бедлингтон териер

Снимка 475138

Източник: iStock

Бедлингтонът принадлежи към семейството на териерите и обикновено не тежи повече от 10 килограма. Една от най-особените му характеристики е козината му, която е като на овца.

Те са кучета пазачи, така че, ако плануваме да го гледаме вкъщи, трябва да го обучим много добре. Бедлингтон териерите са животни, които се нуждаят от поне един час упражнения дневно.

Кучетата и защо не бива да им крещим и да ги наказваме

Защо не бива да крещим на кучето си

Негативните последици

Турски пойнтер

Снимка 475141

Източник: iStock

Каталбурун, наричан още турски пойнтер, е ловно куче, добре познато в Турция, но не толкова много извън нейните граници. Най-характерното във физически аспект за тази порода е носът, който разделен на две части. Това се получава като следствие от близкородственото размножаване. Любителите на лова оценяват породата преди всичко заради изключителното обоняние, което имат тези кучета.

Финландски шпиц

Снимка 475136

Източник: iStock

Финландският шпиц е порода кучета, принадлежаща едновременно към типовете шпиц и хрътка. Тя произхожда от земите на днешна Финландия. Той е ловджийско куче, което посочва плячката на ловеца с лай. Затова си е спечелил прякора "лаещ пойнтер".

Лагото романьоло

Снимка 475140

Източник: iStock

Това е италианска порода кучета, които обожават водата и затова и козината им е по-специфична. Използвани са за лов и за търсене на трюфели. Максималното им тегло обикновено не надвишава 16 килограма. Те са много привързани към стопаните си и много лоялни домашни любимци.

Кучетата, кучешката слюнка, раните и как ни се отразява

Рисковете за здравето от кучешката слюнка

Колкото и да обичаме кучетата, трябва да имаме едно наум

Шведски валхунд

Снимка 475134

Източник: iStock

Шведският валхунд е порода кучета, произлизаща от Швеция. Тя е създадена от викингите преди повече от 1000 години. Понякога познат като "викингско куче", валхундът е селектиран основно да направлява кравите, да хваща гризачи и да пази къщите. Нуждае се от много ежедневни упражнения и внимание, в противен случай може да се превърне в агресивно куче.

Отерхунд

Снимка 475142

Източник: iStock

Кучетата от тази порода са големи, средното им тегло е между 35 и 65 килограма. Те обичат водата, дружелюбни са и много мили. Единственият недостатък е неговият размер, защото често се случва липсата на контрол върху собственото му тегло да доведе до събаряне на предмети и правене на бели вкъщи.

Коронавирусът, домашната изолация и защо сега е най-добрият момент да си осиновим домашен любимец

Защо сега е най-добрият момент да си осиновим домашен любимец

И какво е важно да знаем като бъдещи осиновители