Опушен бекон, чесън, индрише. Това не са съставки за направата на основно ястие, макар да звучат като такива. Това са шоколадови бонбони. Нестандартни, смели, различни и вкусни - такива са La Fève. А зад тях стоят двама истински майстори шоколатиери - Павел Павлов и Дария Русанова.

„Нещо сладко с Павел Павлов“ и предизвикателствата на сладкарството

Необикновените десерти на Павел Павлов

Как се прави кулинарно предаване и какво прави един десерт необикновен

Като всяка добра идея, и тази за La Fève се ражда отникъде. "Обичаме шоколад, обичаме да гледаме широко отворените очи на хората, докато пробват нещата ни, и понеже искаме да се занимаваме с обичани неща, някак пътят до La Fève не беше толкова стръмен, колкото изглежда."

Въпреки че Павел се радва на страхотна кулинарна кариера в Норвегия, а Дария има свой успешен сладкарски бизнес в Русе, професионалните им пътища успяват не само да се пресекат, а и да се обединят в един общ. И то благодарение на шоколада. "Защото шоколадът не просто се разтапя в ръцете, той разтапя души."

Така след седемгодишно професионално сътрудничество и приятелство, през 2021 г. двамата най-накрая отварят собствено сладкарско ателие в София. В него създават изкуство от шоколад. Буквално.

И въпреки че Дария и Павел са основателите, в момента в ателието си двамата работят рамо до рамо с други чудесни, талантливи и надарени хора. "Софиянци, виенчано-учили - всички са добре дошли, ако мислят как да разширят света." Описват с усмивка екипа си като сплотени усмихнати идиоти. Шоколадовите си бонбони пък определят като "най-вкусните бижута, които сте виждали". И го доказват.

Снимка 605589

Източник: Радослав Делийчев

От една страна, защото всячески странят от всичко изкуствено, включително оцветители. А от друга, защото правят неподозирана симбиоза между форма, цвят и вкус. И не спират да пробват, докато не получат перфектната комбинация. Някои вкусове, като пушеният бекон, им отнемат години, за да достигнат нивото си. Други, като индришето например, се получават буквално от няколко опита. "Какъвто и да е вкусът, важното е човек да отлети на ново място, докато пробва бонбона."

А вкусовете са толкова много и толкова различни, че им е трудно да изберат фаворити. Затова и постоянно се менят. "Ако един ден е ванилията, защото е нещо уж нормално, но е изведено на нов пиедестал, друг път е нещо по-странно - като черния чесън." Не крият и че се радват, когато има бонбони брак, защото си ги изяждат с голямо удоволствие, и то докато ахкат сами на себе си.

Снимка 605595

Източник: Радослав Делийчев

Що се отнася до основните тънкости при работата с шоколад, една от тях е да третират температурата като съставка, защото "буквално готвим с нея." Но като всяко изкуство, и това с шоколад си има своите предизвикателства. От La Fève са категорични, че е много важно да не "предобриш", защото и тук в пълна сила важи максимата, че много хубаво не е на хубаво. "С шоколада всичко трябва да е в контекст, различни текстури да си играят и подават ръка."

SоFerments, Антон Васев и магазинът му за ферментирали здравословни продукти

Момчето, което прави чудеса от ферментация

Антон Васев за SоFerments и майсторлъкът на ферментиралите храни

Разбира се, няма как да не попитаме и какво се крие зад името на бранда. А те любезно разясняват, че винаги трябва да търсим послание във всичко. Конкретно в случая, La Fève е какаово зърно. A защо точно какаово зърно? Ами, много просто. Защото всичко започва оттам. "Опитваме се постоянно да си повтаряме, че всички започват от едно и също място, но до къде ще успеем да стигнем зависи от нас самите."

Черен чесън

Източник: Радослав Делийчев

Черен чесън

И по всичко личи, че пътят им е само напред и нагоре. В подкрепа на думите ни идва фактът, че екипът на La Fève успя да пребори конкуренцията и да спечели цели осем награди на провелите се преди няколко седмици Academy's Fourteenth Golden Bean Awards. Конкурсът е на световно ниво и е един от най-престижните в бранша.

Маги Пашова, "По-здрави деца" и какво сподели авторката на книгата за храненето на децата

Маги Пашова ни учи как да имаме "По-здрави деца"

Нутриционистката за трудностите, заблудите и балансираното хранене на малките деца

Наградите за шоколад се стремят да идентифицират, признаят и покажат най-талантливите производители на шоколад в света и техните най-добри творения. Наградените шоколадови бонбони на La Fève са Индрише, Черен чесън, Ванилия, Двойна кайсия, джинджифил и мача, Опушен бекон, Кисело мляко, мед и орехи и Пекан. "Тази година академията е връчила общо четири злата в света и нашият вкус Индрише е едно от тях."

Снимка 605590

Източник: Радослав Делийчев

Какво отличаваше вашите бонбони от останалите в престижния конкурс Academy's Fourteenth Golden Bean Awards?

Колкото и странно да звучи - българщината. Само че изведена на световно ниво. Формулата не е много сложна, но постоянството, което се изисква, за да се стигне до там, е плашещо.

Най-нестандартният вкус, който сте създавали до момента?

Важно ни е не какво е зад нас, а бъдещето. На хладилника ни имa бележка с вкусове, които искаме да пробваме и сред тях е кисело зеле. Най-вероятно ще е ужасно, но току-виж се превърнало в нещо добро.

Снимка 605594

Източник: Радослав Делийчев

Какви шоколадови изненади да очакваме от La Fève?

Току-що пуснахме шоколади. Взехме два от бонбоните с награди - индрише (златен медал) и пекан (сребърен и бронзов), както и най-любимия вкус от миналия сезон - солен карамел, и ги адаптирахме към 80-грамови шоколади. Освен това добавихме два нови вкуса - много нестандартния грейпфрут с боб тонка и бял шоколад, който според нас се оказа неочаквано добър, и ягода. Ягодата е единственият без пълнеж, но за сметка на това без захар, с натурални подсладители и изцяло веган.