Домашните ни любимци често могат да ни обезоръжат само с малко скимтене или мяучене. А ние се разтапяме пред тях и веднага се запитваме какво им е, дали пък не искат да ни кажат нещо.

Реакциите на човек при общуване с животните са обект и на не едно и две изследвания. Според последното, проведено в Aarhus University, кучетата и тяхното скимтене имат по-голямо влияние върху нас, отколкото мяученето на котките.

Това често ни прави безсилни пред капризите на лаещия и скимтящ домашен любимец. И нещо повече - скимтенето на куче се отчита от човешкия мозък за толкова тъжно, колкото и бебешкият плач.

Снимка 439702

Източник: iStock

Това е доказателството за емоционалната чувствителност, която изпитваме към кучетата. И в резултат на нея често влагаме толкова време, средства и грижи за четириногия си любимец, колкото бихме и за своето дете, пише Daily Mail.

Кучетата, кучешката слюнка, раните и как ни се отразява

Рисковете за здравето от кучешката слюнка

Колкото и да обичаме кучетата, трябва да имаме едно наум

Все пак, и кучето е напълно зависимо от нас, що се отнася до храна и вода. А и то може много по-добре да ни манипулира на емоционално ниво, защото ние веднага се чувстваме виновни за скимтенето.