Монахинята, която се превърна в сензация, след като спечели италианската версия на The Voice, отново смая телевизионните зрители, след като обяви, че се е отказала от кариерата си на певица и сега е сервитьорка в Испания. Сестра Кристина Скуча от Сицилия шокира съдиите, включително покойната Рафаела Кара, по време на прослушването на сляпо за шоуто през 2014 г., представяйки възторжено изпълнение на хитовата песен "No One" на Алиша Кийс.

След като разбра, че невероятният глас принадлежи на монахиня, Кара, която почина миналата година, каза: "Не можех да говоря няколко минути."

Скуча, която по онова време е сред монахините в манастира на сестрите урсулинки на Светото семейство в Милано, спечели шоуто с изпълнението си на "What a Feeling", тематичната песен от филма "Флашданс". По-късно тя продуцира албум, който дава на папа Франциск. В него включва и кавър версия на "Like a Virgin" на Мадона.

Талантът й привлича похвали дори от някои италиански кардинали, но сега, осем години по-късно, 34-годишната Скуча обяви в италианско токшоу преди броени дни, че вече не е монахиня.

С високи токчета и червен костюм с панталон, с пиърсинг на носа и дълга тъмна коса, развяваща се свободно, тя каза в предаването Verissimo: "Вярвам, че трябва смело да слушате сърцето си. Промяната е знак за еволюция, но винаги е страшна, защото е по-лесно човек да се закотви към сигурността си, вместо да се съмнява има ли правилно или грешно?"

Скуча обясни, че напускането на монашеството - решение, което психолог й помага да вземе, не означава, че се е отрекла от вярата си и че не продължава да преследва мечтата си за кариера в музиката. "Избрах да следвам сърцето си, без да мисля какво биха казали хората за мен", добавя тя.

"Подложих на изпитание вярата си и се притеснявах да не свърша под някой мост, винаги повтарях това на моя психолог." Скуча признава, че сега се чувства прекрасно - живее "с усмивка" в Испания, където работи като сервитьорка.

Въпреки че група монахини бяха зад кулисите по време на прослушването на Скуча за "Гласът на Италия" и участието й в конкурса беше подкрепено от нейната настоятелка, тя се сблъска с остри критики от по-традиционните фракции на италианската католическа църква, особено когато пусна "Like a Virgin". Песента беше описана от италианската служба за религиозна информация като "безразсъдна и пресметната търговска операция".

"Кристина стана много известна. Тя получаваше обаждания от цял свят, но също и някои критики, които вероятно малко я объркаха", цитират източник от църквата от The Guardian. "Напускането ѝ беше нейно собствено решение. След като се появяваш толкова много по телевизията, може би малко губиш ориентация. Тя беше млада и под голямо напрежение", допълват още от църквата.