Свикнали сме да свързваме различните напитки с конкретно време от деня. За шампанското се сещаме най-често покрай важни поводи, за тропическите напитки - щом навън стане горещо, а твърд алкохол ни се допива вечер.

Taste of Diamonds, Armand de Brignac и най-скъпите бутилки шампанско в света

Колко скъпо е най-скъпoто шампанско в света

Уникален вкус в уникална опаковка

Всяко правило обаче си има и своите изключения и едно от тях е коктейлът Morning Glory Fizz. Той е приятна комбинация от шотландско уиски, лимонов сок, захар, яйчен белтък, сода и няколко капки омайващ абсент.

И колкото и невероятно да звучи, този прочут коктейл е създаден с идеята да приветства деня.

Още през далечната 1882 г. Хари Джонсън пише в прословутата си книга New and Improved Bartender's Manual: "Авторът с уважение препоръчва гореспоменатата напитка (Morning Glory Fizz) като отлично сутрешно питие." И пак там уточнява, че коктейлът засилва апетита и действа успокояващо.

Какво ни трябва

  • 60 мл скоч
  • 20 мл лимонов сок
  • 20 мл обикновен захарен сироп (разтворена захар във вода, 1:1)
  • 1 яйчен белтък
  • около 1 ч. л. абсент
  • около 90 мл газирана вода

Какво ги правим

В шейкър или в друг висок и дълбок съд смесваме всички съставки, с изключение на газираната вода. После разклащаме хубаво за няколко секунди (между пет и осем), но без лед, за да се разбие белтъкът.

Razvedka Bar, Москва и "Коронавирус" коктейлът, който предлагат

Коктейлът, вдъхновен от коронавируса

Барман, един "Коронавирус" в чаша, моля

Добавяме леда и отново разклащаме за 10-12 секунди. Сервираме във висока чаша, като внимателно прецеждаме сместа, за да не попаднат ледени парченца в коктейла ни. Чак сега включваме в играта содата и декорираме с лимонова или портокалова кора.