Кируна е най-северният град в Швеция. Освен като ски курорт за местните, той е и световно известен макар и само в конкретна сфера - тук се намира най-голямата мина за желязна руда в света. Всеки ден тук се добива еквивалентът на шест Айфелови кули.

И макар от мината да зависи препитанието на почти всичките й жители, тя е причината Кируна да трябва да бъде преместена. Буквално - градът ще бъде преместен сграда по сграда източно от сегашното си местоположение.

Причината е ерозията на почвата, която заплашва сигурността на живеещите тук. Плановете за местенето бяха обявени от градската управа през 2013 г., а вече има и одобрен архитектурен проект за това. Той е дело на студиата White Arkitekter и Ghilardi + Hellsten.

"Най-трудната част в преместването на един град е да запазим чувството за принадлежност, историята и душата на общността," казва изпълнителният директор на White Arkitekter Александра Хаген пред Designboom.

Тя признава, че няма да е толкова трудно да изградят нов център за Кируна или нови сгради, но ще е предизвикателство да запазят душата на общността. В момента 2/3 от града се "храни" от мината, макар и туризмът да е доста развит.

Хаген разказва, че преди да създадат проекта си са правили допитвания и са разговаряли поне с 20 хиляди жители на Кируна, за да вземат правилните решения за мястото. Част от тях са изграждането на нова сграда на общината на място, където ще бъде и новият площад, нова обществена баня, както и културен център, наречен "Аврора" в чест на природното явления, характерно за тази част на Швеция - северното сияние или аурора бореалис.

Освен новите сгради обаче, много други ще бъдат преместени. Сред тях е църквата на Кируна, както и три хиляди домове, които или ще бъдат директно качени на тирове и извозени, или ще бъдат демонтирани и монтирани отново на новото място.

Очаква се до 2035 г. Кируна да се е "изместила" на изток от мината, а новият център на града - да е завършен. Ако това се случи успешно, ще е чудесен пример за умно градско планиране и приемственост.