Не един път сме казвали, че футболът (а и спортът като цяло) има една основна задача - да събира, а не да разделя хората. И тук не говорим само за фенски пристрастия.

Мондиал 2026, САЩ, Канада, Мексико и градовете, в които ще се играят мачовете

След 1994 г. САЩ отново ще е домакин на световно първенство

Ето в кои градове ще се играе футбол след четири години

Говорим за това, че няма значение полът, цветът на кожата или расата. Защото целта на спорта и футбола е хората да се забавляват и бъдат здрави.

Един от примерите, които го доказват, е Карсън Пикет. Миналата седмица футболистката на Северна Каролина записа първия си мач за националния отбор на САЩ при победата с 2:0 над Колумбия.

По този начин Пикет се превръща в първата футболистка, родена с разлика в горните крайници, която взима участие в мач за националния отбор на страната. Липсата на предмишница обаче не я е спряло до момента да запише над 100 мача за първенството по футбол за жени в САЩ, пише ESPN.

През април Карсън Пикет сподели в профила си в Instagram, че тя може и да напълно спокойна и уверена в това да показва ръката си, но е наясно, че много хора, които също имат разлика в крайниците, не са.

Футболистката тогава написа, че е преминала през чувството да си различен и тревожността, породена от това да не се вписваш сред останалите. Също така признава, че е имало периоди, в които е носела блузи с дълъг ръкав, макар навън да е било страшно топло. Само за да скрие ръката си.

Нидерландия и решението да изравни възнагражденията на мъжете и жените в националните отбори по футбол

Голяма крачка за футболистките на Нидерландия

По стъпките на САЩ и Испания

Карсън Пикет се надява, че ще успее да вдъхне кураж и увереност на всички, които страдат от факта, че крайниците им са различни. Също така да не се чувстват засрамени от това.