Всякакви "предсказания" на Нострадамус се носят из интернет и таблоидните издание от едно известно време, като се твърди, че имат нещо общо с нахлуването на Владимир Путин в Украйна, което може да доведе до Трета световна война.

Владимир Путин и Екатерина Мизулина - жената, която всички спрягат за новата приятелка на руския президент

Коя е новата тайна "избранница" на Владимир Путин

Какво знаем за Екатерина Мизулина

След като вече "предсказа" толкова лош глад, че човечеството ще започне да се изяжда едно друго, предполага се, че Нострадамус говори и за седем месеца глобална война, пише IFL Science.

Пасажът от Нострадамус, който притеснява хората, гласи "седем месеца Великата война, хора мъртви от зли дела. Руан, Еврьо няма да паднат в ръцете на краля".

Снимка 668278

Източник: GettyImages

Британският таблоид Daily Star спекулира, че това "може да се разглежда като намек за по-голям конфликт от Третата световна война, произтичащ от проблемите в Украйна, които тепърва ще възникват". След което добавя, че "седеммесечният график на конфликта може първоначално да изглежда като причина за празнуване, но с ужасяващите ядрени арсенали на страните, включително Америка и Русия, може би е добре да бъдем  по-загрижени и притеснени".

Според други тълкования, гладът очевидно тепърва предстои, когато цените на пшеницата ще станат толкова високи, че хората ще започнат да се изяждат един друг - което бихме могли да свържем с Третата световна война, ако се занимаваме с подобни неща.

Като имаме предвид всичко това, Нострадамус наистина ли е някакъв толкова всемогъщ магьосник, с дарба да предсказва бъдещето? Всъщност, не.

Снимка 668276

Източник: iStock

Страхотното в предсказването на бъдещето е, че колкото по-неясни са предсказанията, толкова по-верни може да изглеждат за по-голям брой теми. Ето защо хороскопите не казват неща като: "Внимавайте за частта Lego, която малкият Виктор остави на стълбите във вторник, или ви чака свят на болка." Вместо това избират изречения като: "Слънцето в хармоничен аспект ще направи да преживеете големи промени." Което е толкова неясно, че всеки го възприема, както си иска.

Нострадамус е особено добър в създаването на толкова свободни предсказания, че в крайна сметка някой все ги приписва на не твърде различно събитие от реалния свят. Те са известни като "постдикции", тъй като не бихме могли да познаем какво е прогнозирал преди събитието да се случи, но след събитието можем да намерим пасаж, който го прави да изглежда така, сякаш той е знаел през цялото време. Дори тогава обаче не са толкова точни.

Снимка 668275

Източник: iStock

Например, пасаж, който се смята като предсказващ възхода на Хитлер, по никакъв начин не би ни предупредил за самия Хитлер: "От дълбините на Западна Европа, малко дете ще се роди от бедни хора. Този, който с езика си ще съблазни голяма войска, а славата му ще расте към царството на Изтока."

Ако го прочетем предварително, може би бихме предположили, че той е имал предвид, че някой известен ще се роди в Западна Европа, но това е всичко. След като Хитлер се издига на власт, хората решават, че той трябва да е имал предвид Хитлер и благодарение на този невероятно неясен пасаж отново обявяват Нострадамус за магьосник със страхотни предсказания.

Какво е предрекъл Нострадамус за 2024 г.

Какво е предрекъл Нострадамус за 2024 г.

Анализаторите смятат, че някои от думите му се отнасят за крал Чарлз

Така че отговорът на заглавието за това, което Нострадамус всъщност предсказа за Путин и Третата световна война, е: нищо.