Едва ли има по-универсален страх от този от неизвестното. Възможно ли е наистина зловещо свръхестествено създание да се крие в къщата ни, или въображението ни си прави лоша шега с нас? Ако трябва да подходим разумно, ще си напомним, че когато има нещо плашещо и непонятно, умът се старае да запълни празнините, като създава страховита реалност, която съществува само в главите ни. Какво става обаче, ако Торбалан - "чудовището под леглото", с което са ни плашили като малки, се окаже не плод на страха и въображението ни, а истинско чудовище...

Снимка 620673

Източник: Forum Film

Това най-вероятно е въпросът, провокирал създаването на филма "Торбалан". Той е базиран на "Вампирът" - кратък разказ на известния като Краля на ужаса Стивън Кинг, в който чудовището е доста по-различно от това, което бихме си представили. То е страховито, зловещо, ненаситно гладно и умело се крие в сенките, откъдето дебне жертвите си. А в тази история застрашени са не само децата. Торбалан всъщност убива цели семейства и се храни със страданието им. И колкото повече е то, толкова по-добре.

Още с първия си трейлър филмът ни открехна към страховитата си напрегната атмосфера, показа ни лицата на главните герои и леко повдигна завесата към същността на зловещото създание. "Торбалан" обаче се оказва по-интригуващ от просто хорър трилър, който ни кара да тръпнем в очакване откъде и кога ще изскочи съществото. Филмът разказва и драматична история, която разглежда темата за разрушителната сила на загубата и скръбта и има силата да отключи състраданието у зрителя.

Снимка 620678

Източник: Forum Film

"Торбалан", който ни предизвиква с неумолимото си напрежение, мрак и драма, е дело на режисьора Роб Савидж, сценаристите Скот Бек, Брайън Уудс и Марк Хейман и Шон Леви, продуцент на Stranger Things.

Те ни запознават със семейството на Уил Харпър (Крис Месина) - психотерапевт, който обаче не се справя добре с преодоляването на собствената си болка след смъртта на съпругата си. Разтърсени от трагичния инцидент са и двете му дъщери - 16-годишната Сейди (Софи Тачър) и по-малката ѝ сестра Сойър (Вивиан Лира Блеър), които не получават голяма подкрепа и разбиране от баща си.

Снимка 620680

Източник: Forum Film

Съвсем неочаквано един ден на прага на къщата им се появява отчаян пациент на име Лестър Билингс (Дейвид Дастмалчиан), който разказва истории за загадъчната смърт на трите му деца. Напълно обезумял от страх и болка, той се самоубива. Не след дълго и двете сестри се убеждават, че злото същество е истинско и именно то е убило децата. И, разбира се, веднага се втурват да го победят преди то първо да се добере до тях.

Снимка 620682

Източник: Forum Film

В началото филмът действително е по-драматичен, отколкото страшен, но постепенно темата за скръбта и болката на семейството отстъпва място на зрелищната битка на живот и смърт. "Торбалан" не ни кара да подскачаме от страх, а по-скоро ни държи приковани към седалките, присвили очи към всяка сянка на екрана, от която подозираме, че дебне чудовището.

Снимка 620675

Източник: Forum Film

Хепиендът в тази история не е гарантиран. Но не и невъзможен. Нищо чудно обаче да си тръгнем от киносалона с напомняне да сме по-грижовни към близките си и с тръпка, която да ни накара да се зачудим дали пък тази вечер няма да сънуваме кошмари.

"Торбалан" е по кината от 2 юни