Ако нямаме никакво понятие от мотоциклети, този филм може да не е за нас. Ако предпочитаме фантастика, арт кино, праволинейни екшъни или мелодрама - също.

ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1.56 ч.
  • Режисьор: Джеф Никълс
  • В главните роли: Джоди Комър, Остин Бътлър, Том Харди, Майкъл Шанън, Норман Рийдъс
  • Бюджет: 40 млн. долара
  • С какво да се подготвим: "Волният ездач" (1969 г.)

Ако обаче чувстваме носталгия към времената, когато филмите разказваха история с начало, среда и край, не разчитаха на специални ефекти, а актьорите даваха сърце и душа за ролята си, "Моторджии" може да се окаже филмът, от който имаме нужда.

Джеф Никълс подхожда класически към историята си, която тръгва от фотографската книга The Bikeriders на Дани Лайънс, която брат му му дава през 2003 г. - очевидно идеята за филма е зряла почти 20 години, за да стигне до голям екран през юни 2024 г.

Лайънс посвещава няколко години от живота си през 60-те, за да документира живота на моторджийската банда от американския Среден запад Chicago Outlaws.

Снимка 670798

Източник: Форум Филм България

На базата на снимките и магнетофонните му записи Никълс създава разказа си за Chicago Vandals - мото клуб от едноименния град, предвождана от Джони (Том Харди). Джони я създава относително късно в живота си - вече е женен с две дъщери, но има нужда от място и среда, в която да се впише, от група хора, с която да може да се асоциира.

Снимка 670790

Източник: Форум Филм България

Виждаме, че Вандалите се събират просто, за да покарат заедно или да организират семейни пикници, на които мъжете да говорят за моторите и да пият, жените да се отпуснат, а децата - да поиграят в калта. Животът им е далеч от други моторджийски клубове като лосанджелиските "Ангелите на ада", които реално са престъпен синдикат.

Снимка 670792

Източник: Форум Филм България

Колкото и да му се иска на Джони обаче, той не носи в себе си тази първична свобода, която олицетворява моторът му. "Той беше подъл", казва Кати, героинята на Джоди Комър. "Този човек е трагичен клоун", казва самия Том Харди за героя си пред Deadline. И припомня, че Джони се опитва да имитира героя на Марлон Брандо от филма "Дивият". "Намирам това за много тъжно. Голям мъж с деца да имитира млад гениален актьор - все едно да си пея Джъстин Бийбър под душа."

Снимка 670797

Източник: Форум Филм България

Героят на Остин Бътлър Бени обаче няма нужда да имитира когото и да било. Той е всичко това, което Джони не е - волен, чист, без зла умисъл в главата си и без жажда за власт. Джони има нужда от искрата му във Вандалите и точно от тук тръгва основният конфликт във филма - между Джони и съпругата на Бени Кати.

Снимка 670794

Източник: Форум Филм България

И колкото и да ни се иска да говорим за абсолютната красота и неустоима харизма на Остин Бътлър, истинската звезда в "Моторджии" е Джоди Комър. Английската актриса е реалният гръбнак на филма и двигател на историята в него, като успява да предаде на нейната Кати едновременно наивността на момиче от Средния запад (колко ли време й е отнело усъвършенстването на специфичния акцент?) и трезвия ум на жена, която знае точно с какво (и кого) се сблъсква в живота си.

Снимка 670791

Източник: Форум Филм България

Чудесни и много колоритни роли правят още Майкъл Шанън и Норман Рийдъс - всяка сцена с тях е истинско удоволствие. Разбира се, филм за американски моторджии от 60-те няма как да мине без рокаджийски саундтрак - радват ни парчета на The Animals, Cream, The Shangri-Las, Muddy Waters, Ван Морисън.

Снимка 670793

Източник: Форум Филм България

Радва ни и че "Моторджии" не изпада в излишна претенциозност, а разказва историята си по простичък и дори ретро начин, за да остави нея, а не творческите амбиции на режисьора си в центъра й.