Преди пуканките

  • Времетраене: 2 часа и 28 минути
  • Режисьор: Джордж Милър
  • В главните роли: Крис Хемсуърт, Аня Тейлър-Джой и Том Бърк
  • Бюджет: около 168 милиона долара
  • С какво да се подготовим: "Лудия Макс: Пътят на яростта" (2015 г.)

В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век Джордж Милър режисира три филма за "Лудия Макс", в които в главната роля влезе Мел Гибсън. Но нито "Лудия Макс" (1979 г.), нито "Лудия Макс 2" (1981 г.), нито "Лудия Макс 3: Отвъд Клетката на смъртта" (1985 г.) са свързвани с версията на историята, която се завъртя по кината преди девет години.

Отново режисиран от Милър, "Лудия Макс: Пътят на я ростта" от 2015 г. променя някои детайли от историята и добави герои като Фюриоза. Този път в ролята на Макс е Том Харди, а в тази на Фюриоза - Чарлийз Терон.

Снимките не са били никак лесни, защото и до днес се говори за разправиите и напрежението, породило между Харди и Терон заради различните им характери.

Снимка 666337

Източник: Alexandra Films

Почти едно десетилетие по-късно по кината тръгва и "Фюриоза: Сага за "Лудия Макс". Този филм обаче не е продължение на "Пътят на яростта", а негова предистория. Е, и тук не е минало без напрежение, но този път то е било между звездата във филма Аня Тейлър-Джой и режисьора Джордж Милър. Двамата са водели дълги спорове, а както сама споделя актрисата, на снимачната площадка е стигала до сълзи.

В този ред на мисли, трябва да споменем и факта, че героинята на Аня Тейлър-Джой има наистина малко реплики. Някои издания дори твърдят, че те са около 30 за целия филм. Това се дължи до някаква степен и на факта, че в уводната част от "Фюриоза: Сага за "Лудия Макс" като по-младата версия на героинята ѝ виждаме Алила Браун.

Но да се върнем към сюжета. Този път Макс отсъства от картинката, защото целият фокус е хвърлен върху Фюриоза. От филма от 2015 г. знаем, че тя е била отвлечена от семейството си още като дете и прекарва целия си живот в търсене на път към дома. Е, във "Фюриоза: Сага за "Лудия Макс" ще разберем в детайли какво точно се е случило с нея.

Снимка 666335

Източник: Alexandra Films

Филмът е ситуиран 45 години след като хората сами са направили така, че Земята да се превърне в пустош заради водените ядрени войни. Сега в Пустошта те живеят на различни лагери и търгуват помежду си с каквото могат. А някои не търгуват с нищо - те просто плячкосват и мечтаят за още власт.

На фона на тази недружелюбна картинка младата, немирна и любознателна Фюриоза живее с родителите си на единственото останало скрито място, на което има зеленина и вода, а дневната порция храна не се изчерпва с няколко картофа и буболечки.

Непримиримият ѝ нрав обаче я вкарва в беда и тя е отвлечена от хората на Дементус (Крис Хемсуърт). Това е и началото на одисеята на Фюриоза към дома, чието продължение и край видяхме във филма от 2015 г.

Снимка 666338

Източник: Alexandra Films

Във "Фюриоза: Сага за "Лудия Макс" ще разберем какво точно се е случило с героинята, как и защо е била отвлечена. Какво е трябвало да преживее и да види, за да оцелее и да се превърне в свирепата и непоколебима Император Фюриоза. Ще получим отговор и на въпроса защо ръката ѝ липсва от лакътя надолу и как се е сдобила с роботизирания ѝ заместник.

Във "Фюриоза: Сага за "Лудия Макс" може и да има много нови лица, но ще видим и някои познати от филма от 2015 г. Като например Джош Хелман и Нейтън Джоунс, които отново влизат в глуповатите синове на Безсмъртния Джо - Скритус и Риктус. Колкото до Безсмъртния Джо, в неговата роля ще бъде Локи Хюлм, който замества починалия преди няколко години Хю Кийс Бърн.

"Фюриоза: Сага за "Лудия Макс" е по кината от 24 май