"Никога повече..." Колко пъти сме казвали това, докато прегръщаме тоалетна чиния сутрин след тежка алкохолна вечер... И все пак излизаме, и пием отново, веднага след като забравим колко лошо ни е било. И вероятно отново ще имаме махмурлук, заради който искаме да върнем времето назад (за да не пием поне последните текили).

Въпреки че усещането след пиянска вечер е ужасно, защото тежките главоболия и гаденето стават практически непоносими в един момент, продължаваме да пием и да се молим за по-лек махмурлук. По празниците (или по-точно след тях) със симптоми на състоянието махмурлук се събуждат много българи.

Снимка 331193

Източник: iStock

Има някои прости полезни правила, за да избегнем фазата на тежкия махмурлук. Те включват да не консумираме алкохол на празен стомах; докато пием, да се стремим да похапваме храни с повече мазнини (месо, колбаси и т.н.); да пием повече вода и като приемаме алкохол, да внимаваме с употребата на разредители, които са сладки и газирани.

Ако сме спазили всичко това, но все пак ни е лошо, има няколко добри варианта за справяне с махмурлука на следващия ден.

Бабини рецепти

Български вариант за изтрезняване са бирата, шкембе чорбата, зелевият сок, сокът от кисели краставички, айрянът и компотът.

Зелето е отличен вариант за справяне с махмурлука. То съдържа витамин С, а също и витамин В1, които са изключително полезни за възстановяване на организма след тежка вечер.

Шкембе чорба

Източник: iStock

Шкембе чорба

Шкембе чорбата, ако я обичате, е перфектно средство за изтрезняване, защото се смята, че възстановява загубените от организма соли, протеини и минерали. За най-добър ефект супичката трябва да е не само мазна, но и много кисела, и люта. Като цяло, супите винаги са от полза.

Айрянът унищожава натрупаните от алкохола бактерии в стомаха, като ни помага да се преборим по-бързо с махмурлука, а компотът повишава нивото на кръвната захар в организма, което алкохолът е понижил предната вечер.

Клин клин избива

Снимка 357433

Източник: iStock

Пиячите с години стаж, за които бабините рецепти са чиста загуба на време, прилагат своя стратегия - избиват клина с клин, като продължават да пият - не само биричка, а и нещо по-твърдо. Няма как да имаш махмурлук, ако си отново пиян, нали така?

И все пак, най-сигурният начин да се уверим, че на другия ден няма да имаме махмурлук, е да консумираме алкохол отговорно и с мярка, или въобще да не пием.