Каква част от отпадъците си можем да използваме повторно? Да рециклираме пластмаса, да пречистваме води, да използваме повторно дрехи. Но какво се случва с дъвките, чиято основна съставка е парафин и восък на петролна основа, която не се разтваря във вода и трудно се разгражда?

Студенти от международното училище по дизайн в Нант, Франция L'école de design Nantes Atlantique са намерили практично и красиво решение на ситуацията. Те са създали простичка система в града, която събира използваните дъвки, за да ги превърне по-късно в колелета за скейтборди.

Основната идея на проекта на Юго Мопети и Вивиан Фишер, студенти от трети курс, е да се справят с отпадъците от дъвки в градската среда в Нант. За целта те се свързват с глобалните брандове Mentos (които правят и дъвки) и Vans (популярен бранд сред скейтърите).

Така Мопети и Фишер създават дъски, разположени навсякъде из града, където всеки може да залепи използваната си дъвка. За да стимулират това, дори е разработена лотария, която позволява всеки, оставил дъвката си, да спечели отстъпка от машините за продажба на дъвки.

Налепените дъвки се събират всяка седмица и бързо се превръщат в симпатични на вид колела за скейтборд. Те са с няколко различни размера, както и три нива на твърдост.

Студентите казват, че системата им може да е разработена в Нант, е но е абсолютно приложима навсякъде в Европа.