От всяка книга можем да научим нещо, дори от най-лековатата. Дали това популярно твърдение е вярно не сме съвсем сигурни, но със сигурност знаем, че има заглавия, чиято основна цел е да ни научат как да се усъвършенстваме. Ето три такива.

"Изкуството на стратегията"

"Теорията на игрите като наръчник за успех в бизнеса и живота" е пълното заглавие на книгата на Авинаш Диксит и Бари Нейлбъф. А авторите й ни обещават, че ще ни въоръжат с умения да се справим с всяко предизвикателство, изникнало по пътя ни - от противопоставяне на конкуренцията в бизнеса през постигане на собствените ни цели в личния живот до убеждаването на децата ни кога да си легнат.

Снимка 590256

Източник: Колаж / Locus

С много примери от богатия им опит като експерти по Теория на игрите и съвети да виждаме отвъд очевидното авторите са готови да ни научат на всичко, ако го позволим.

Изд. Locus, 33 лв.

"Бъди вода, приятелю"

Брус Ли е не просто една от иконите на Холивуд, но и истински пионер в популяризирането на източната култура там. От малък той е наясно, че бойните изкуства са повече от упражнения за физическа дисциплина - те са метафора на това да живееш напълно осъзнато.

Снимка 590257

Източник: Колаж / AMG Publishing

Кои са уроците, които дъщеря му Шанън Лий научава от него и се опитва да предаде на читателите си? Това ща получим в тази книга, изпъстрена и с любопитни факти и случки от живота на Брус Лий.

Изд. AMG Publishing, 16.95 лв.

"Съвършеният човек"

Стиф Бидълф е познат на българските читатели с бестселърите си за отглеждане на деца. В тази книга обаче той решава да помогне и на порасналите да намерят своето най-добро Аз. За целта изследва четирите етажа на човешкото същество - усещанията, чувствата, мислите и духовността.

Снимка 590255

Източник: Колаж / Колибри

Бидълф дава примери от невронауките и психотерапията, като се опитва да ни покаже, че дълбоко в себе си всеки има едно свръхчувство - интуицията, която може да отключи и използва в своя полза.

Изд. Колибри, 20 лв.