Всички знаят коя е Грета Тунберг. Целият свят следи всяко действие на 16-годишната активистка и е запознат с многобройните движения против климатичните промени, вдъхновени от самата нея. Само преди няколко дни списание Time я обяви за Личност на 2019 г. 

В последно време в Швеция обаче започна да се чува гласът на още една връстничка на Грета - Изабела Ярванди.

Изабела успя да си спечели прозвището "анти-Грета", тъй като има много по-различни ценности и отправя други послания към света. Изказът ѝ също е много по-различен от този на Грета - за разлика от нея, Изабела говори по-спокойно и съвсем не толкова агресивно и нападателно. 

Снимка 456629

Източник: ЕПА

И докато Грета се фокусира върху проблемите с климата и опазването на околната среда, тя сякаш въобще не се вълнува какво се случва в собствената й страна. Изабела обаче е на коренно различно мнение. Според момичето, ако човек не защитава собствената си държава и хората в нея, от него не може да се очаква да спасява света.

Освен различни възгледи, двете момичета са и от различни прослойки на обществото. Грета е родена в Стокхолм в семейство на богати шведски артисти, докато Изабела е родена в Гьотеборг в мултикултурно семейство на шведка и иранец. Въпреки това, тя е върл противник на либералната миграционна политика на Швеция.

Родният ѝ град е един от центровете за мигранти и тя от дете е свидетел на тяхното "неприемливо и неуважително поведение". Момичето вярва, че именно притокът на чужденци към Швеция е причината за все по-нарастващата престъпност в страната.

Снимка 457465

Източник: Twitter / Izabella Nilsson Jarvandi

Изабела Ярванди се прочу около демонстрациите на "Жълтите жилетки" против подписването на Глобалния договор за безопасна, организирана и законна миграция на ООН от страна на Швеция.

Ярванди се противопоставя и на новата вълна на феминизма, както и на "ЛГБТ пропагандата", която, по нейно мнение, е завладяла шведските училища. Тийнейджърката твърди, че е поддръжник на традиционните семейни ценности.

Според последователите на Изабела в социалните медии, тя просто казва на висок глас истината, която много европейци си мислят, но не смеят да изрекат, пише Jons New Place.