Италия безспорно е един от гастрономическите центрове не само на Европа, но и на света. Връщаме се тук отново и отново, за да похапнем пица, паста, морски дарове и задължителното джелато.

Италия, Неапол, пица "Фрита" и историята на пържената пица

Пържената пица, с която Неапол се гордее

Храна с история

Италианският сладолед се различава от останалите не само с наименованието си и с това, че е в пъти по-вкусен, но и със състава си. Затова и местното правителство обмисля сериозни законодателни мерки срещу продавачите на джелато, което се различава от оригинала.

Представители на Демократичната партия са внесли искане за промени, с които ще се наказват всички производители на леденото изкушение, които добавят в него съставки като изкуствени аромати, синтетични багрила и хидрогенирани мазнини.

Снимка 529031

Източник: iStock

Също така, на прицел е и използването на търговския трик за придаване на по-пухкава и обемна текстура на джелатото, с който всъщност плащаме повече пари буквално за въздух. И това разваля автентичността на един от "гастрономическите символи" на Италия, какъвто е традиционният занаятчийски сладолед.

А той се прави от пълномаслено мляко, яйца и пресни плодове. Разбира се, срещат се и добавки като шоколад и други, но те също трябва да бъдат от естествен произход, предава Food&Wine.

Снимка 529032

Източник: iStock

В истинското джелато има между 20 и 30% въздух, който е резултат от "енергично смесване на съставките", докато в индустриално произведените варианти има до 80% сгъстен въздух, който е целенасочено добавен. А това си е истинско престъпление...

Италия, град Аматриче, пастата "Аматричиана" и една оцеляла кулинарна класика

Пастата, която възроди едно италианско градче

Силата на храната и традициите

Затова и за хитреците се предвижда солена глоба - до 10 хиляди евро. Целта на предлагащите законовите промени е да защитят малките занаятчии, които пазят живи вековни традиции и привличат най-много туристи.

Снимка 529030

Източник: iStock

Защото истинското джелато може да не е толкова фотогенично за Instagram, но пък е толкова вкусно, че няма да имаме време да го снимаме, преди да сме го изяли.