Италия и пица са взаимно свързани. Ако искаме да хапнем класическа, вкусна пица, отиваме на Ботуша. Но тя може да бъде не само такава, каквато сме свикнали - с тънък блат и изпечена на пещ, каквато например е традиционната неаполитанска пица.

В Неапол и района на особена почит е и пица "Фрита" (pizza fritta) - пържена пица. Тя се появява по време на Втората световна война, когато бедността и нищетата са обхванали не само Италия, а и голяма част от света. Изглежда точно като храна от военно време - просто и семпло, но това далеч не значи, че не е и вкусно.

Когато нямаш необходимите съставки за класическа пица, а фурните са истински лукс след разрушенията от военните действия, трябва да проявиш креативност. И точно това правят неаполитанците - започват да пържат пица.

Снимка 507079

Източник: iStock

Към тестото добавят в повечето случаи нискокачествени съставки - както вътре в него, така и само отгоре. И така пица "Фрита" се превръща в "пицата на хората". А според различни източници, пърженото тесто присъства в местната кухня още от 1500-те години на миналия век.

Днес също можем да опитаме неаполитанската пържена пица, която обаче далеч не е толкова бедна, колкото по военно време. Тя е предпочитаната улична храна в този италиански регион, като можем да опитаме дори вариации с октопод, различни сирена и други скъпи съставки, предава BBC.

Пица „Маргарита“, Рафаело Еспозито, Маргарита Савойска и легендата за най-известната пица в света

Кралицата, на която е кръстена пица „Маргарита“

Любопитната история на неаполитанския специалитет

Дори самият Джейми Оливър остава силно впечатлен от тази необикновена пица, отива на място в Неапол, научава тънкостите от местните и включва пица "Фрита" в своята книга с италиански рецепти. А най-хубавото е, че можем да си я приготвим и у дома. За тестото са ни необходими само брашно тип 00, мая, вода и щипка сол. А какво ще добавим в или върху него зависи само от нашите предпочитания.