Четвърти сезон на "Истински детектив" трябваше да върне славата и зрителите, които се влюбиха в сериала с първия му сезон, в който в главните роли бяха Матю Маконъхи и Уди Харелсън.

"Истински детектив: тъмната страна" и рекордът по гледаемост за сериала

Новият "Истински детектив" вече чупи рекорди

Четвърти сезон отвява конкуренцията

И още с първия си епизод "Истински детектив: тъмната страна" загатна, че феновете на сериала могат да бъдат спокойни, че оставащите пет епизода ще ги държат в постоянно напрежение и догадки. Още един атестат за това как са се получили нещата цялостно е рекордния брой зрители, които са гледали сезона.

И разбира се, сега всички говорят за последния шести епизод, който както даде някои важни отговори, така и спести други. Нещо, което не бихме казали, че ни допадна много. Следват сериозни сюжетни разкрития около финалния епизод, затова ако не сте го гледали, спрете с четенето тук.

От големия финал на "Истински детектив: тъмната страна" разбрахме, че детектив Денвърс (Джоди Фостър) и полицай Наваро (Кали Рейс) през цялото време са си задавали грешния въпрос "Кой или какво е причинило смъртта на учените?". Вместо това е трябвало да се запитат "Кой е знаел кой е убиецът на Ани К.?".

Исса Лопес

Източник: GettyImages

Исса Лопес

От епизода стана ясно, че убиецът ѝ е всъщност не е един, а е са всички учени от "Тсалал". Местните жени, които работят там и поддържат чистотата, пък са разбрали и са решили да раздадат правосъдие така, както смятат за редно.

Денвърс и Наваро, в крайна сметка, разбраха какво точно се е случило именно от въпросните жени, но решиха да не ги арестуват, а да оставят случая, доволни до някаква степен от раздаденото правосъдие. 

“Истински детектив: тъмната страна” – какво да очакваме от четвърти сезон на сериала на HBO Max с Джоди Фостър и Кали Рейс

Какво да очакваме от четвърти сезон на “Истински детектив: тъмната страна”

Джоди Фостър и Кали Рейс се впускат в мрака на Аляска, за да разследват случай, с който не всеки може да се справи

Пред The Hollywood Reporter Исса Лопес, която е шоурънър, сценарист и режисьор всички епизоди, казва, че финалът е имал за цел да отдаде почит на много неща и направи много препратки. Тя изтъква, че в някои от случаите на Шерлок Холмс, прочутия детектив просто си тръгва след като е открил убиеца.

"За съжаление вярвам, че не винаги можем да очакваме правосъдието на властта да дойде и да раздаде справедливост. Толкова много пъти ние сме тези, които трябва да намерим начин за справедливост", казва Лопес. Затова и е решила да остави нещата в ръцете на жените от коренното население на Аляска, които през годините са изчезвали и били убивани.

"Мислех, че би било интересно самите жени да се намесят и да разкажат историята по различен начин и да ѝ дадат свой собствен край." Оказва се, че дори актьорите не са знаело какво точно ще се случи и са останали изненадани от развръзката. Или поне така твърди Кали Рейс.

"Това е край, който ви кара да гадаете и ви кара да говорите за него. Това е една от онези истории, които трябва да гледате още един път, за да видите цялата картина", допълва още боксьорката, превърнала се в актриса пред The Hollywood Reporter.

Но на някои въпроси епизодът не дава отговори, като два са основните. Първият е има ли наистина някакви свръхестествени сили в Енис, Аляска, или всичко е съзнанието на хората. И вторият, който е може би дори по-труден за отгатване - какво точно се е случило с отрязания език на Ани, защо бе намерен и кой изобщо го е оставил там.

На тези въпроси Исса Лопес няма никакво намерение да отговаря. "Трябва да си създавате различни теории", казва тя, загатвайки, че в епизодите на целия сезон има разпръснати улики, които биха дали отговори на тези въпроси.

Колкото до разкриването на загадката с отрязания език, Лопес твърди, че много хора, които са работили с нея, не са разбирали защо тя няма да издаде какъв е случаят с него. "Знаете ли, в живота не винаги получавате всички отговори. Някои от тях сами трябва да разберете. Няма да ви напиша домашното вместо вас."

Всички тези отговори и въпроси, останали за въображението, са се харесали много на критиците, защото в    рейтингът на "Истински детектив: тъмната страна" е цели 93%, което е по-високо от най-високо оценения първи сезон на сериала.

Коя е Кали Рейс - партньорката на Джоди Фостър в "Истински детектив: тъмната страна"

От бокса в киното - коя е Кали Рейс от новия сезон на "Истински детектив"

Една жена с цел, мисия и голяма доза увереност

Зрителите обаче не са останали чак толкова впечатлени от историята и нейното развитие, защото рейтингът в специализирания сайт за кино е едва 61%. Показател, по който тук първи сезон печели.