Книжната ни селекция за тази седмица включва три новоизлезли на български език романа, които носят имена на жени.

"Елизабет Финч"

Своеобразно обяснение в любов към философията - така доста от критиците определят последния роман на Джулиан Барнс.

Снимка 574807

Източник: Колаж / Обсидиан

Английският писател, чиито романи "Лимони на масата" и "История на света в 10 ½ глави" са добре познати на българските читатели, избира за свой главен герой Елизабет Финч - преподавателка във вечерен курс по "Култура и цивилизация". Научаваме за идеите и интересите й от дневниците, които вече покойната Финч завещава на един от учениците си.

Изд. Обсидиан, 19 лв.

"Виолета"

С новия си роман Исабел Алиенде се завръща към стила и историите, с които си спечели милиони верни читатели по света. Отново сме в неназована държава в Латинска Америка малко след края на Първата световна война, когато се ражда Виолета.

Снимка 574809

Източник: Колаж / Колибри

Историята се прехвърля 100 години напред, когато вече в края на живота, в писмо до близък човек, Виолета ни разказва за най-щастливите и най-тягостните моменти от пътя си, за голямата любов и големите разочарования, за войните, болестите и политическите сътресения в родината си.

Изд. Колибри, 25 лв.

"Мери Джейн"

Действието в романа на Джесика Аня Блау се развива се развива в рамките на една лятна ваканция някъде през 70-те години на миналия век. 14-годишната Мери Джейн започва работа като бавачка в дома на психиатър и съпругата му.

Снимка 574808

Източник: Колаж / Сиела

И не подозира, че уж скучното лято ще се превърне в страхотно приключение за момиче, израснало в праволинейно религиозно семейство. Благодарение на първата му среща с рокендрол музиката.

Изд. Сиела, 17 лв.