Абитуриентският бал е време на прехода. Време, в което за една нощ зрелостникът символично влиза в света на възрастните и се предполага, че вече трябва да гради личността си, ако, разбира се, по-рано не се е осъзнал за това.

Възприемано като особено специален момент, завършването на 12-ти клас у нас до голяма степен минава под формата на годеж, сватба и кръщене в едно - толкова мащабно е в повечето случаи. У нас така се празнува: по много, като за последно, всички да чуят, всички да видят, всички да приказват за великото събитие. 

В тази връзка, всяка година се говори за това колко много харчат хората за абутириентски балове - за куверти, почерпки на близки и роднини, костюми, аксесоари, прически, грим, коли, рокли и какво ли още не. И всяка година, разбира се, се говори за това какви тоалети са избрали да сложат абитуриентите на "червения килим". 

На фона на десетки истории и стотици снимки, които се завъртяха с социалните мрежи през последните седмици, няколко кадри успяха да привлекат вниманието ни. Става дума за впечатляващата рокля на абитуриентка от Благоевград, която успешно съчетава традиционните мотиви на българската шевица с модерните тенденции.

Роклята, създадена специално от Тери Георгиева-Караиванова от Terry's Fashion Style включва уникални елементи от българската народна носия. Традиционните бродерии, характерните шарки и ярките цветове са умело вплетени в съвременен дизайн, който само спомага да подчертае женствеността и красотата на прекрасната млада дама Илиана Митова.

"Това не е просто дреха, а истинско произведение на изкуството, което успява да обедини миналото и настоящето по един изключително стилен начин", гласят някои от коментарите във Facebook страницата на Благоевград.

За няколко дни публикацията събра хиляди харесвания и стотици коментари, което накара младата абитуриентка да се включи, за да благодари за отделеното време, страхотните коментари и прекрасните пожелания към нея.

"Бъдете здрави, възпитавайте и вашите деца да съхраняват и прославят българското. Където и да бъдат по света, да бъдат горди с корена си", пише Илиана и пояснява, че идеята да носи тази рокля се заражда от страстта ѝ към народните танци. "Гордея се, че съм българка", пише още момичето, като не пропуска да уточни кой е отговорен за визията ѝ. Както вече споменахме, роклята е дело на Terry's Fashion Style, докато бижуто е на Чародейница.